Izetbegović: BiH ipak može naprijed!

9 11 2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović došao je u Brisel sa planom po kojem bi BiH do kraja 2017. godine počela da koristi IPA fondove i dobila status zemlje kandidata za članstvo u EU.

ef36312063_303

”Bosna i Hercegovina je krenula”, rečenica je koja se mogla čuti prilikom razgovora predsjedavajućeg Predsedništva BiH sa evropskim zvaničnicima danas (8.11.2016.) u Briselu. Bakir Izetbegović u razgovoru za DW kaže da je BiH krenula iz zastoja u kome je bila posljednjih 8 godina i da Evropska unija prepoznaje napore koje država čini ne samo u cilju evrointegracija već i za boljitak građana BiH.

”Ja sam došao danas u Brisel da ako nešto i nisu prepoznali da to istaknem. Reformska agenda i njena implementacija daju vrlo opiljive rezultate. Ekonomija BiH je u ovome trenutku najbrže rastuća u regionu. 25000 ljudi je dobilo poslove za 18 meseci. Rast BDP ide sa 3 procenta na 4 odsto. Slično je i sa industrijskom proizvodnjom. Prikupili smo više poreza u posljednjih 18 mjeseci od planiranog. Turistička ponuda je dala dvostruko bolji rezultat nego u prošloj. Znači, BiH ipak može!”, poručuje Izetbegović za DW.

Poslanici Evropskog parlamenta, članovi Odbora za spoljnu politiku i Grupe prijatelja BiH u EP, Poslanici u Evropskom parlamentu pohvalili su pomake na ekonomskom planu u BiH uz nadu da će se to pozitivno odraziti i na političku situaciju. Istovremeno U EP moglo se čuti i upozorenje da postoji rizik da se krene unazad, odnosno da dobre vijesti koje stižu iz BiH izblijede, kao mogo puta do sad.

Upravo je komplikovana unutrašnja politička struktura bila ta koja je do sada ”saplitala” BiH na njenom evrointegracionom putu. Upitan da li u ovom trenutku vidi pragmatičnije ili praktičnije rješenje za unutrašnje političko uređenje BiH Izetbegović kaže: ”Volio bih to da vidim, ali sa Dejtonskim mirovnim sporazumom teško da će to moći biti napravljeno. U Hrvatskoj se ponavljaju izbori dok ne dobijete dominantnu stranku koja će da preuzme odgovornost. U BiH to je nemoguća misija. U BiH će biti najmanje tri stranke koje se dogovaraju u budućnosti. U ovome trenutku ih je pet. To vam je kao Rubikova kocka. Složite četri strane, peta se nije složila i svako ima mogućnost da koči. Potrebna je politička volja, ali i politička spretnost da bi se neke stvari radile. Bilo je te političke spretnosti u vrijeme pred izbore kada smo riješili koordinacioni mehanizam, prilagodili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, aranžman sa MMF. Dakle ipak se može u BiH”, ponavlja Izetbegović u razgovoru za DW, a poslije razgovara sa predsjednikom i poslanicima Evropskog parlamenta.

Dijalog EU i Zapadnog Balkan za stabilnost i bezbjednost regiona

Predsjedavajući predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, u Briselu je pozvao na više dijaloga i partnerstva i to ne samo između BiH i EU već i između EU i Zapadnog Balkana. Trenutna turbulnentna situacija u regionu, prema ocjeni Izetbegovića, zahtijeva intenzivniji dijalog na visokom nivou između EU i Zapadnog Balkana.

Predsjedavajuäi Predsjedniütva BiH Bakir Izetbegović sa delegacijom u Evropskom parlamentu

Predsjedavajuäi Predsjedniütva BiH Bakir Izetbegović sa delegacijom u Evropskom parlamentu

”Mislim da bi Evropa trebalo da bude zainteresirana za tako nešto i mislim da su već danas reakcije pozitivne. Dakle, da se ta stvar institucionalizira, da se stvore tijela koja će raditi u tom smislu. Nas često na Balkanu koštaju predrasude, mislite da se ”sa druge strane” prave planovi protiv vas, tu su šutnje koje nastaju između političara. Prošlost nam se vraća kao duh u odnosima između Srbije, Hrvatske i BiH. Trebalo bi intenzivirati dijalog, da se ubrzano rješavaju neke predrasude ili pogrešne predstave i percepcije onoga što je riješeno i što se planira. I tu bi itekako trebalo da bude zainteresovana EU.”

Iako kaže da je Zapadni Balkan ”bezbjedniji nego što se to na momente čini”, Bakir Izetbegović ukazuje na bujanje ekstremizma širom svijeta, na uticaje zemalja koje su, kako ocjenjuje, protiv evropskog puta čitavog Balkana. On zato poziva na veću prisutnost EU u regionu i evropsku pomoć kako zarad bolje komunikacije među samim liderima na Zapadnom Balkanu, ali i između cijelog Zapadnog Balkana i EU. A odgovori i raspoloženje evropskih zvaničnika u tom pogledu su dobri, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru za DW u Briselu.

DW.com,
08.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: