Hitni sastanak EU nakon Trumpove pobjede

9 11 2016

Donald Trump izveo je jedan od najvećih obrata u historiji američke politike pobijedivši u utorak Hillary Clinton nakon izborne kampanje koju je finansirao sa daleko manje novca nego njegova protivkandidatkinja.

Sasvim nekonvencionalno kombinirajući društvene medije, govor bez dlake na jeziku i vješto korištenje besplatnih minuta televizijskog vremena, njujorški mogul nekretnina u svaki je glas američkih birača uložio manje od pet dolara, gotovo upola manje nego Clinton, pokazuje Reutersova financijska analiza izrađena uz pretpostavku da su oboje potrošili sva prikupljena sredstva.

Trumpova metoda srušila je prevladavajući koncept o presudnoj ulozi novca u američkoj politici i postavila pitanje može li znalački vođena kampanja s manje uloženog novca postati novi put u Bijelu kuću.

Politički stratezi i akademici ipak se slažu da će sljedeći kandidati teško moći ponoviti Trumpov uspjeh jer niti imaju njegovu popularnost stečenu televizijskim reality showom niti njegov talent za neprestano izazivanje kontroverzi, a nisu ni vlasnici luksuznih ljetovališta zvučnih naziva.

Trump je prikupio najmanje 270 miliona dolara otkako je počeo kampanju u junu 2015., što je tek nešto malo više od trećine novca koji je Obama potrošio za svoju drugu predsjedničku kampanju 2012., prema podacima Saveznog izbornog povjerenstva.

Prema podacima s birališta obrađenih rano u srijedu ujutro Trump je dobio 59 miliona glasova, što znači da je izdvojio manje od pet dolara za svaki glas od prikupljenih 270 miliona dolara.

Clinton je prikupila najmanje 521 milion dolara, a služila se tradicionalnim tehnikama promocije putem skupih televizijskih oglasa i plaćanjem stotina ljudi koji su širom SAD-a agitirali za izlazak na birališta.

Potrošila je više od 237 miliona na televizijske oglase i više od 42 miliona na stotine agenata.

prije 1h

Potvrđeno je da je Donald Trump osvojio izbore na Aljaski.

Trumpu su pripala tri elektorska glasa najsjevernije američke savezne države u srijedu, čime je njegov ukupni rezultat povećan na 279. To je devet više od potrebnog praga za ulazak u Bijelu kuću.

Njegova protivnica na izborima, Hillary Clinton iz Demokratske stranke, osvojila je 228 elektorskih glasova.

Aljaska je decenijama sigurna republikanska baza.

prije 2h

Različite su reakcije zvaničnika na izbore i pobjedu republikanskog kandidata Donalda Trumpa. Dok ga Evropska unija poziva na dijalog, čestitke novom predsjedniku stižu od Rusije.

 

prije 2h

Novinarka Al Jazeere Arduana Pribinja iz New Yorka javlja više detalja o obraćanju Hillary Clinton.

 

prije 2h

Historičar Tvrtko Jakovina za Al Jazeeru je komentirao ishod američkih izbora.

 

prije 2h

 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država na odlasku Barack Obama potvrdio je u obraćanju naciji da je razgovarao sa svojim nasljednikom u Bijeloj kući Donaldom Trumpom, te ga pozvao na razgovor o primopredaji dužnosti.

Više na: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/obama-mirna-tranzicija-vlasti-je-odlika-demokratije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: