General Scaparrotti sa bh. novinarima: BiH će odlučiti da li će održati referendum o ulasku u NATO

9 11 2016

SARAJEVO

General Scaparrotti (Foto: Ambasada SAD)

General Scaparrotti (Foto: Ambasada SAD)

 

General Curtis Scaparrotti, komandant Savezničke komande i Evropske komande NATO-a u razgovoru sa bh. novinarima rekao je da je nakon razgovora sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš zaključio da je naša država postigla napredak u ključnim zahtjevima – Pregled odbrane BiH i knjiženje vojne imovine, piše Patria.

-Jako je važno da se sve to privede kraju. U Predsjedništvu su mi rekli da je rok za usvajanje Pregleda odbrane 30. novembar. Oružane snage BiH aktivno podržavaju NATO misiju u Afganistanu i to je jako priznato.

Došao sam ovdje jer me određene stvari u vezi sa Balkanom brinu. Međunarodna zajednica i dalje treba biti fokusirana ovdje da pomaže BiH i državama jugoistočne Evrope. Važno je da se osigura stabilnost, da se nastavi napredak BiH po pitanju reforme odbrane i težnjama za aktivaciju MAP-a. Ovo je jako važan dio Evrope i želio sam se lično uvjeriti šta se ovdje dešava, kazao je general  Scaparrotti.

Na pitanje koje su to određene stvari koje ga brinu na Balkanu, general je rekao da ima mnogo pitanja u cijeloj Evropi.

-Ovo su izazovna vremena u Evropi kada je riječ o okruženju. Neka od tih pitanja se tiču izbjeglica, ekstremisti, utjecaj Rusije u određenim dijelovima Evrope. Želio sam se uvjeriti da li naša pomoć daje rezultate kada je riječ o napretku BiH, kazao je američki general.

Kada je riječ o aktivaciji MAP-a, te kada bi do toga moglo doći, on je rekao da je to pitanje za politiku.

Ohrabrujuće, smatra general Scaparrotti, jeste što BiH prepoznaje kompleksnost problema terorizma i ekstremizma kako bi se mogla suočiti sa njim.

– Treba zaštiti građane i stabilnost zemlje. To je globalno pitanje, utiče na sve, ali sa tog stanovništa ohrabren sam odgovorima koje sam čuo danas, istakao je naš sagovornik.

O utjecaju Rusije na zemlje Balkana, govorio je u kontekstu jačanja saradnje.

-Moramo biti spremni raditi sa Rusijom, posebno ovdje jer je dio dejtonskog okvira. Nadam se da će Rusija biti dio stabilnosti i napretka na Balkanu, poručio je general Scaparrotti.

O eventualnom raspisivanju referenduma u BiH po pitanju ulaska u NATO, general Scaparrotti je rekao da se radi o odluci države, odnosno političara.

– Neke države se obrate građanima, a na samoj je državi da li će to i uraditi, rekao je general Scaparrotti.

NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: