Europska komisija: Rješenje pitanja Mostara treba biti prioritet

9 11 2016
Europska komisija pozvala je u svom godišnjem izvješću o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Bosnu i Hercegovinu da što prije provede odluku Ustavnog suda, kako bi se izbori mogli provesti u Mostaru, gdje nisu održani od 2008. godine.

Mostar

Mostar

Ustavni sud BiH proglasio je u novembru 2010. neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar. Od tada hrvatski i bošnjački predstavnici ne uspijevaju se dogovoriti oko izbornih pravila koja bi bila u skladu s ustavom. Ustavni sud je tom odlukom poništio Statut Grada Mostara i izborna pravila za gradsko vijeće, koje je nametnuo tadašnji Visoki predstavnik Paddy Ashodown, a prema kojima je glas Bošnjaka vrijedio četiri puta više od glasa Hrvata.

“Unatoč obnovljenim naporima, dogovor o provedbi odluke Ustavnog suda iz 2010. još nije postignut i nakon osam godina građani Mostara i dalje ne mogu konzumirati svoja demokratska prava. Odluka Ustavnog suda treba se provesti kao prioritet”, kaže se u izvješću o napretku Bosne i Hercegovine, koje je u srijedu objavila Europska komisija.

Komisija također poziva BiH da nekoliko incidenata na lokalnim izborima održanim u listopadu dobiju pravosudni epilog. U izvješću se ne spominje izrijekom Stolac, ali se navodi da su biračka mjesta u jednoj općini zatvorena, a u nekoliko općina da su bila privremeno zatvorena.

U izvješću se navodi da je ustav BiH i dalje krši Europsku konvenciju o ljuskim pravima, jer presuda u predmetu Sejdić-Finci još nije provedena kao ni više odluka Ustavnog suda.

Bosna i Hercegovina je u februaru ove godine predala zahtjev za čgoak u odobravanju kandidatskog statusa. Komisija planira sljedeći mjeseci dostaviti BiH opsežni upitnik od preko tri hiljade pitanja.

Na temelju odgovora na ta pitanja, ali i iz drugih izvora, Komisija će izraditi mišljenje u kojem će odlučiti hoće li dati preporuku za dodjelu kandidatskog statusa. Sve prijedloge i preporuke Europske komisije u pitanjima proširenja zemlje članice moraju potvrditi jednoglasno.

 

(Vijesti.ba)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: