Idi na sadržaj

Donald Trump osvojio predsjedničke izbore u SAD-u

Osvajanjem 10 elektorskih glasova u Wisconsinu, Donald Trump osvojio predsjedničke izbore u SAD-u.

Republikanski kandidat nakon dodavanja glasova iz ove američke države sada ima 276 elektorskih glasova.

Hillary Clinton, predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke, nazvala je Trumpa i čestitala mu na pobjedi, priznavši svoj poraz.

Očekuje se početak Trumpovog pobjedničkog govora.

prije 2h

John Podesta, šef izborne kampanje Hillary Clinton, obratio se pristalicama demokratske kandidatkinje u centru Javits u New Yorku i rekao da će sačekati da se prebroje glasovi.

“Svi trebaju krenuti kući, naspavati se, sutra ćemo imati više za reći, ali želim da znate da su vaši glasovi i vaš entuzijazam značili puno našem štabu i svima nama, veoma smo ponosni na vas i veoma smo ponosni na nju, zaista je učinila puno toga, ali ona još nije završila.”

“Laku noć, vratit ćemo se, ali dok se prebroje glasovi”, rekao je.

Kako izvještava reporter Al Jazeere Ivica Puljić, John Podesta nije priznao poraz.

“To znači da je sve gotovo čim je on izašao, on je bio mozak kampanje Hillary Clinton, ona neće govoriti večeras čime priznaje poraz, očigledno da nema snage i ne želi priznati poraz pred Donaldom Trumpom”, javio je.

prije 2h

Republikanskog kandidata Donalda Trumpa dijeli još samo šest elektorskih glasova od pobjede na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Prema posljednjim rezultatima, Trump vodi sa 265, naspram 218 elektorska glasa koja je osvojila kandidatkinja demokrata Hillary Xlinton.

Kandidat, da bi pobijedio, mora da osvoji 270 od 538 glasova elektorskog kolegija.

 

 

 

prije 2h

Donald Trump pobijedio u Pennsylvaniji i dobio 20 elektorskih glasova.

Trenutno Hillary Clinton ima 215, a Donald Trump 264 elektorskih glasova.

prije 3h

Republikanci su na izborima uspjeli zadržati kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, javile su američki mediji na temelju prvih rezultata u državama u kojima su zatvorena birališta.

Mnogo je neizvjesnije na izborima za Senat, koji će dobiti trećinu novih zastupnika i u kojem republikanci također imaju većinu (54 od 100 senatora). Demokrati trebaju preoteti pet mandata kako bi stekli većinu u tom domu, a zasad su dobili samo jedan.

prije 4h

Hillary Clinton pobijedila je u Nevadi i dobila dodatnih šest elektorskih glasova.

Trenutno ona ima 215, a Donald Trump 244 elektorskih glasova.

prije 4h

Donald Trump je prema preliminarnim rezultatima pobijedio u Iowi i osvojio dodatnih šest glasova.

Trenutno Hillary Clinton ima 209, a Donald Trump 244 elektorskih glasova.

prije 4h
prije 4h

Hiljade pristalica Hillary Clinton nijemo prati izborni program na ekranu u Centru Javits, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja iz New Yorka.

Trenutno ona ima 209, a Donald Trump 238 elektorskih glasova.

“Pojedini ljudi se okupljaju i čekaju Donalda Trumpa ali ne u tolikom broju, verovatno zato što je New York demokratski. Očekujemo da se Trump uskoro pojavi u hotelu Hilton”, izvještava reporterka Nataša Kovačev.

prije 5h

Pobjednički kandidat u Washingtonu je Hillary Clinton gdje je dobila 12 elektorskih glasova. Donald Trump je pobijedio u Georgiji sa 16 elektorskih glasova.

Trenutno ona ima 209, a Trump 232.

prije 5h

Hillary Clinton pobijedila je u Oregonu sa sedam elektorskih glasova, Donald Trump u Utahu sa šest glasova i Sjevernoj Karolini sa 15 glasova.

Clinton trenutno ima 197, Trump 216 elektorskih glasova.

prije 5h

Hillary Clinton pobijedila je u Kaliforniji i dobila 55 elektorskih glasova, dok je Donald Trump osvojio Idaho sa četiri glasa.

Demokratska kandidatkinja je dobila više glasova na Havajima i četiri glasa.

Trenutno Clinton ima 190, Trump 201 elektorski glas.

Izvor: Al Jazeera

Komentariši