Vlada RS-a pokušava eskivirati neovisnu reviziju bankarskog sektora!

8 11 2016

Novi problemi s kreditom MMF-a

Arhiv

Arhiv

 

Po svemu sudeći, BiH će s MMF-om riješiti problem nastao oko “plavog dizela” ali pojavio se novi, mnogo teži problem s preuzetom obavezom neovisne revizije bankarskog sektora, čemu se tvrdokorno odupire Vlada Republike Srpske.

Velika dreka koju proizvodi Vlada RS-a u vezi sa uvođenjem plavog dizela, praćena zabrinutosću za novu tranšu kredita MMF-a i već uobičajenim napadima na Savez za promjene, ima cilj da prikrije prave razloge zbog čega bi zaista moglo doći do ugroženosti aranžmana sa MMF-om.

Naime, ključni razlog, i zbog toga misija MMF-a i dolazi u BIH, jeste otpor Vlade RS-a da provede dogovorene i potpisane reforme u sektoru bankarstva. Vlada premijerke Željke Cvijanović odbija preporuke stručne i neovisne revizije želeći da i dalje zadrži potpunu kontrolu nad svim procesima i tokovima u bankarskom sistemu. Zbog toga i novi prijedlog zakona o bankama ne uključuje standarde uobičajene u regionu ili zemljama EU.

Isto tako, RS odbija da prihvati uobičajenu ulogu Agencije za osiguranje depozita želeći da i dalje bez jasnih kriterija koristi sredstva za isplatu depozita u propalim bankama.

Ovo su, a ne plavi dizel, stvarni razlozi zbog čega je ugrožena nova tranša kredita MMF-a.

Ovo je ujedno bilo i najspornije pitanje kod formuliranja Pisma namjera, a Vlada Željke Cvijanović pristala je na postavljene uvjete MMF-a doslovno u posljednji čas kako se MMF ne bi povukao iz pregovora.

MMF je insistirao na neovisnoj reviziji bankarskog sektora kako se ne bi ponovila epizoda s Bobar bankom i Bankom Srpske, čija je likvidacija poreske obveznike oba entiteta koštala stotine miliona KM.
(Vijesti.ba / SB)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: