PREDSJEDNIČKO VAZALSTVO

8 11 2016

“Kome je Dragan Čović predsjednik, ako je njegova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović“

C8726548724-h

Piše: Hamdo Čamo

 

“Tročlanost” Predsjedništva Bosne i Hercegovine samo po sebi je dovoljno skandalozan i u praksi dokazano nefunkcionalan model vođenja države što nije nikakva novina i čini se jedino u BiH nikome, takav kakav jeste, ne smeta. Osim toga što je riječ i o ljudima koji obavljajući te funkcije dokazuju da im je Bosna i Hercegovina tek „usputna stanica“, članovi Predsjedništva, Presjednici BiH, osim visokih primanja ne vjeruju u Bosnu i Hercegovinu, građani ne vjeruju u njih i obavljanje njihove funkcije u Predsjedništvu – što ukazuje da je više riječ o kolektivnom prećutnom cirkusu, a ne o ozbiljnom i odgovornom poslu upravljanja i vođenja države. Više puta govoreno, a ništa ne urađeno, (0, nula rezultata; brojem i slovom) jeste nakaradna činjenica nespojivosti istovremeniog obavljanja više visokih funkcija koje isključuju jedna drugu (predsjednici stranka ujedno su članovi i predsjednici Predsjedništva BiH). Kao šlag na tortu dolaze skoro permanentno sramoćenje države u javnosti, dapače, nespojivih državničkih izjava onih koji (bilo to i prividno) „vode“ državu BiH, koji prilikom posjeta stranih zemalja predsjednike stranih država nazivaju  „svojim predsjenicima ili predsjednicama”?! Naravno, to nije prvi put, još gore, zabilježeni su slučajevi nazivanja predsjednika drugih država „predsjedniče“ i tokom agresije na R BiH. Da predstavnici visokih državničkih funckija obavljaju poslove i postaju predstavnici drugih država (EU), postaje moda i pravilo. Javnost jeste uznemirena upravo iz nemoći ali i neznanja šta zakon kaže o tome, napose, zašto niko ne reaguje i ne obavlja svoj dio posla osim prozivanja Tužilaštva BiH, Vrhovnog suda, opozicije, ali i građana i građanskih udruženja, zbog čijeg „demokratskog nerada“ trpi država, trpi njen ugled, time i ugled njenih građana. Podržavajući anarhično stanje i praksu u kojoj se, uostalom i zbog takvog odnosa i nemara prema državi ista i nalazi u stanju u kojem sve dublje tone. Teorija zna i govori kuda takav nemar zapravo vodi. Ukoliko se onom statističkom broju nepismenih doda ogroman broj politički nepismenih, k tome i nezainteresovanih građana, rezultati mada programirani mogu da se preduprijede aktivnijim djelovanjem opozicije, akademski obrazovanih i šrih slojeva zdravih i intelektualno sposobnih građana.

Koliko su se vodeći ljudi BiH udaljili od odgovornosti prema državi, onima koji su ih izabrali i političke zbilje govore gore navedeni i mnogi drugi nenavedeni podaci u kojima u samo posljednje vrijeme mediji prenose kao „obične gafove“ a riječ je zapravo o teškim povredama dužnosti koje koštaju državu i građane. Ogromne razlike između onoga što najodgovorniji političari BiH govore od onoga što građani vide i znaju da ne postoji, također poziva na odgovornost i javne rasprave. Obraćanje sa takvim diskonuitetom između rečenog i stvarnosti više je nego neodgovorno, dapače, tragično.

Politički analitičar i univerzitetski profesor Slavo Kukić u jučerašnjoj emisiji “Dan uživo”  komentarisao je posjetu Dragana Čovića Hrvatskoj „u BiH neće biti bolja situacija sve dok se rješenja za bh. probleme budu tražila u Beogradu, Zagrebu ili Istanbulu. BiH svoje probleme treba rjiešavati unutar sebe. Čović je koristio termine gdje hrvatsku predsjednicu naziva “našom predsjednicom”, hrvatsku Vladu nazivao “našom vladom” i to pokazuje da je pobrkao lončiće. On svojim ponašanjem sramoti vlastitu zemlju.“

Uzalud odzvanjaju poruke fra Ive Markovića o neophodnosti konačnog vođenja ne hrvatske, već bosanske politike koja će istinski predstavljati i zastupati  bosanske katolike.

Na kraju, pomenimo ono što su agencije zabilježile i što 7.11. 2016 prenosi Hayat: „Za Dragana Čovića kao Hrvata iz BiH, Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, i njegova je predsjednica. Postavlja se pitanje, ako on tako misli, a predstavnik je Hrvata u državnom vrhu naše države, kome je, onda, on predsjednik ako je Kolinda i ostalim Hrvatima iz BiH predsjednica?“

08.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: