Pobjednici konkursa za kratku priču

8 11 2016

Prva nagrada dodijeljena je priči “Pismo iz slobode”, druga “Frizuri za Njemačku”, a treća “Jami”, koja je osvojila i nagradu čitalaca portala Oslobođenje.

nagrade

Žiri konkursa za kratku priču Oslobođenja, u sastavu Senka Marić, Nebojša Lujanović i Danijel Gatarić, donio je odluku o tri nagrađene priče. Prva nagrada dodijeljena je priči “Pismo iz slobode”, koja je na konkurs stigla pod šifrom freedom. Otvaranjem rješenja šifre, utvrđeno je da je autor priče Edin Bajramović. U obrazloženju žirija navodi se da priča “Pismo iz slobode” “funkcioniše kao sasvim zaokružena cjelina koja utjelovljuje sve zahtjevne aspekte žanra kratke priče. Uspješno je ostvarena na nivou strukture, ujednačene atmosfere i karakteriše je uvjerljivost pripovjedača. Već na prvi pogled je jasno da se radi o vještom autoru koji u potpunosti vlada tekstom”.

Druga nagrada pripala je priči “Frizura za Njemačku”, koja je ne konkurs stigla pod šifrom SZ – 70. Otvaranjem rješenja šifre, utvrđeno je da je autorica priče Antonela Plisnić. “’Frizura za Njemačku’ je svježa, nepretenciozna priča koja na suptilan način uvezuje aspekte tragičnog i komičnog. Na nivou naracije i atmosfere funkcioniše sasvim uspješno i iako se na trenutke nepotrebno potcrtava rečeno, taj propust se nadoknađuje stabilnom tačkom gledišta pripovjedača, što čini da priča funkcioniše kao uvezna cjelina”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Trećenagrađena je priča “Jama”, koja je na konkurs stigla pod šifrom Đodano. Otvaranjem rješenja šifre, utvrđeno je da je autor priče Mirnes Modrić. “’Jama’ je priča vrlo specifične i vrlo dobro ostvarene atmosfere. Unutrašnja točka gledišta uspješno slika subjektivni dojam pripovjedača, te se u kontekstu teme i načina njene obrade stvara uvjerljivost bez potrebe za vanjskom potvrdom perspektive. U odnosu na tako postavljenu strukturu način na koji priča završava se ne čini sasvim uklopljenim, te iz tog razloga, po odluci žirija, priča ‘Jama’ zauzima treće mjesto”, obraložio je žiri. Treba dodati da je priča “Jamadobila i nagradu čitalaca portala Oslobođenje.

Ceremonija dodjele nagrada bit će održana 10. novembra u Sarajevu.

Podsjećamo, uredništvo Oslobođenja u saradnji sa izdavačem odlučilo je, okrećući se budućnosti, povodom proslave 70. rođendana (31. august 2013) da tradicionalnu nagradu Oslobođenja, koja je dodjeljivana za životno djelo, preorijentira ka mladim umjetnicima. Te godine Oslobođenje je nagradilo mlade umjetnike sa ALU Sarajevo za radove o temi Sedam decenija Oslobođenja, a od 2014. godine uredništvo je odlučilo da u novinu vrati kratku priču, te je za 71. rođendan raspisan konkurs za kratku priču Oslobođenja za mlade autore/ice. Te godine su se na konkurs prijavila 202 mlada autora/ica.

Ovogodišnji konkurs je raspisan uz 73. rođendan Oslobođenja, a po isteku konkursa na adresu redakcije stiglo je 96 rukopisa koji ispunjavaju uvjete.
Oslobođenje

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: