Inzko: Dodikove izjave ukazuju na secesiju RS od BiH

8 11 2016

VISOKI PREDSTAVNIK

“To su barbari i ne pripadaju civiliziranom društvu”

Valentin Incko (Foto: N1)

Valentin Incko (Foto: N1)

 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko danas je podnio 50. izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju i radu Vijeća za provedbu mira u BiH, prenosi Patria.

– Argumenti iz izbornog procesa su pokazali o političkim promjenama u BiH, naročito odlukom NSRS-a iz jula da održi referendum bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH da se ne održava referendum što je u suprotnosti i s drugom odlukom da se odgađa referendum dok Ustavni sud BiH ne da odluku – rekao je Inzko.

On je naglasio da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće i da je obaveza svih da ih poštuju.

– Zato smatram da referendum predstavlja veliko kršenje Dejtonskog sporazma i rušenje vladavine prava u BiH. Politički utjecaj Hrvatske i Srbije u vezi sa referendumom treba pohvaliti. Premijer Srbije Aleksandar Vučić dva puta javno nije dao podršku referendumu, a Andrej Plenković iz Hrvatske je izrazio neslaganje s održavanjem referenduma. To je korak RS-a koji govori da smatraju kako ne moraju poštovati odluke Ustavnog suda odluke s kojim se ne slažu – poručio je Inzko.

On je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, naredio da se ne poštuju obavezujuće odluke Ustavnog suda i u vezi sa vlasništvom nad vojnom imovnom, te da je odbio dati izjavu Tužilaštvu BiH u vezi referenduma.

– Osim tog velikog problema po suverentitet zemlje, referendum treba vidjeti u kontekstu ponašanja političkih partija u RS-u i da negiraju jurisdikciju državnih institucija i da lagano zagovaranju disoluciju iz BiH. Izjave predsjednika RS-a i čelnika njegove stranke ukazuju na buduće korake secesije od Bosne i Hercegovine i da će se vjerovatno organizovati referendumi o članstvu BiH u EU, NATO. Ako bi se tako nešto dalje tolerisalo, to ne bi bilo dobro – smatra Inzko.

Inzko je istakao i glorifikovanje ratnih zločinaca od strane NSRS i predsjednika NSRS, Nedeljka Čubrilovića.

– Vidimo još jedan zastoj u RS. Time je uvrijedio žrtve i preživjele genocida i zločina. Glorificiranje zločinaca koji su osuđeni pred Međunarodnim sudom je neviđeno. To su barbari i ne pripadaju civiliziranom društvu – zaključio je Inzko.

Inzko je između ostalog govorio i o izborima u Stocu, neodržavanju izbora u Mostaru…
(N1)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: