Ako pred Sudom BiH odgovaraju Orić, Mahmuljin i branitelji Goražda, u čemu je problem Zagreba?

8 11 2016

Politika – Izetbegovića hrvatski zastupnici zasuli pitanjima o Orašju, on odgovara

Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović

 

Nemamo namjeru kvariti odnose sa Hrvatskom, naprotiv želimo ih popravljati i popravljati položaj Hrvata u BiH, ali političari nisu imali nikakav utjecaj na hapšenja u Orašju. Meni je žao što se to dogodilo na katolički praznik i dva dana nakon posjete premijera Andreja Plenkovića BiH i to je nesretna okolnost, izjavio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Briselu.

Izetbegović je tokom rasprave u Parlamentu EU bio zasut pitanjima hrvatskih predstavnika u toj instituciji o krizi u odnosima dvije zemlje, te posebno slučajevima u Orašju, ali i Stocu te položaju Hrvata unutar BiH. No, Izetbegović je vrlo precizno odgovorio na sva njihova pitanja.

– Vidite, u BiH je smjenjen glavni tužilac, prije nekih mjesec dana, on je bio Bošnjak. U ovom slučaju postupajući tužilac je Hrvat, vršilac dužnosti glavne državne tužiteljice je Hrvatica. Radi se o navodnim zločinima Hrvata nad Srbima. Na čelu policijske agencije koja je provela hapšenje je Srbin, a onda se Zagreb pita da li Bošnjaci žele pokvariti odnose sa Hrvatskom – rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, sudovi su možda zanemarili politički aspekt hapšenja na dan praznika.

– Ali, u BiH gotovo svake sedmice bude neko uhapšen za ratni zločin. To je naš usud i to će trajati, samo nekoliko ljudi je odgovaralo za Srebrenicu, a da bi se provelo etnično čišćenje angažirane su hiljade ljudi. U ovom trenutku pred istim Sudom BiH odgovara Naser Orić, branitelj Srebrnice koji je već oslobođen u Hagu, ali opet odgovara. Procesuira se komandant odbrane enklave Goražde, gospodin Sejdić, u ovom trenutku general Sakib Mahmuljin odgovara za zločine mudžahedina za koje nije znao i koji su već napustili BiH po komandnoj odgovornosti. Ja nisam sretan što se to događa, ali mi političari ne bi smjeli utjecati na to – pojasnio je Izetbegović.

On je ocijenio da je hapšenje u Orašju bespotrebno unijelo destrukciju u odnose BiH i Hrvatske.

– Žao mi je što se to tako desilo, ali ćemo raditi na tome da imamo dobro pravosuđe, kod nas su svi glavni tužitelji do sada smijenjeni, jer nisu radili svoj posao kako treba – rekao je Izetbegović.

 

(Vijesti.ba / Avaz)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: