NATO: Oko 300 hiljada vojnika u stanju visoke pripravnosti

7 11 2016

NATO je stavio oko 300.000 vojnika u stanje visoke pripravnosti zbog tenzija između Rusije i baltičkih zemalja, prenosi Independent.

afganistan-vojnici-nato1
Ilustracija

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, kazao je da Alijansa želi ubrzati vrijeme reakcije nekih svojih jedinica, kako bi na vrijeme mogli reagovati u slučaju napada.

Stoltenberg je dodao i da je NATO jako dugo pratio kako Rusija povećava svoju borbenu moć, kao i na koji način koristi propagandu među vlastitim saveznicima, prenosi Times.

-Primijetili smo da je Rusija postala mnogo snažnija u implementaciji osposobljavanja i ulaganja u vojne snage, a troškovi su joj postali tri puta veći od 2000. godine. Rusija također širi propagandu među NATO članicama u Evropi, a to je glavni razlog reakcije NATO-a. Visoka pripravnost naših jedinica je najveća od završetka Hladnog rata -kazao je Stoltenberg.

Britanski predstavnik u NATO-u Sir Adam Thomson otkrio je kako se radi o brojci od oko 300.000 vojnika, te da se traži način kako mobilizirati te jedinice u roku od dvije sedmice, umjesto šest mjeseci koliko bi inače bilo potrebno, prenosi Times.

Oslobođenje,
7.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: