Mufid Memija: Strašno bi bilo da Trump bude komandant tehnički najjače vojske svijeta, ali ni Clintonova…

7 11 2016

m34580309bf07d4be1f3b1ed4866acba9-preview
Mufid Memija

– Ko god pobijedi na amerčkim predsjedničkim izborima, vodit će politiku u skladu s interesima vojno-industrijskog kompleksa, naftaških i farmaceutskih transnacionala, GMO lobija… U tom pogledu, i nova stanarka/stanar Bijele kuće, slijedit će do u detalj istu paradigmu kao i njeni/njegovi prethodnici

Dugogodišnji bosanskohercegovački novinar, analitičar vanjskopolitičkih zbivanja Mufid Memija, odgovarajući na pitanja Fene uoči izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je da na kampanju kandidata za predsjednika te zemlje gleda s popriličnom dozom egzistencijalne strepnje budući da ishod američkih predsjedničkih izbora, izravno ili posredno, utječe na život svakog pojedinačnog čovjeka u savremenom čovječanstvu.

– Jer Sjedinjene Američke Države su vodeća zemlja u svim kategorijama moći: politici, naoružanju, ekonomiji, tehnologiji… A u današnjem, nerazlučno međuzavisnom svijetu, ne postoji nijedna izolirana niti nedokučiva oaza – kazao je.

Upitan šta se može očekivati u slučaju pobjede Hillary Clinton, a šta ukoliko izbore dobije Donald Trump, Memija odgovara da su ovo vjerovatno predsjednički izbori s najvećim rizikom u dosadašnjoj političkoj historiji Sjedinjenih Država.

– Na njima se, za oficijelno najvišu funkciju izvršne vlasti u globalno najmoćnijoj zemlji svijeta, natječu dvije, međusobno potpuno ‘razroke ličnosti’. Donald Trump se naprosto razmeće svojom nekompetentnošću i nevjerodostojnošću. Zastrašujuća je već i sama pomisao da takav čovjek može postati vrhovni komandant tehnički najopremljenije vojske svijeta, da bi u njegovom dosegu mogle biti nuklearne šifre, da bi on mogao imenovati sudije Vrhovnog suda, predlagati zakone, definirati smjernice američke vanjske politike… – rekao je on.

S druge strane, u razumijevanje duha međunarodnih odnosa i političku umiješanost, Hillary Clinton malo ko sumnja, no mnogi s rezervom prosuđuju o njenoj političkoj vjerodostojnosti i ličnom karakternom profilu.

 

f57ea1080-46ac-4c3a-b553-44580a0a0a66-trump-clinton-previeworg

 

– Otud strepnja da će u Bijelu kuću, nakon svega, zasjesti pogrešna osoba – kazao je Memija.

Svakako da bi u slučaju da pobijedi Clinton težinu imalo to što bi predsjednica Amerike postala žena, smatra.

– Nakon što je Amerika s Barackom Obamom prešla ‘Rubikon’ rasnih predrasuda, sada će se, nadajmo se, desiti i presedan sa ženom na čelu SAD-a. U zemlji koja, između ostalog, pamti i zastrašujuće epizode nasilja nad ljudskim pravima, posebno mizoginije (Vještice iz Salema, Ku-Klux-Klan…), izbor Hillary Clinton značio bi novo američko epohalno postignuće. Neka svijet napokon i u političkoj sferi doživi ‘ženski rukopis’. Njene ubjedljive pobjede u sve tri predsjedničke debate ohrabrujući su nagovještaj nove, ženske osjećajnosti u američkoj politici – riječi su Mufida Memije.

Na pitanje Fene kako vidi Ameriku i svijet u slučaju pobjede Donalda Trumpa, Memija je kratko odgovorio: “Iskreno se nadam da to u srijedu ujutro nećemo vidjeti ni Vi ni ja”.

S druge strane, smatra , Balkan, odnosno Bosna i Hercegovina, u američkoj vanjskoj politici “imaju važnost decimale u računu”.

– Dakle, i poslije 8. novembra bit ćemo tu gdje smo i sada. Ko god pobijedi na amerčkim predsjedničkim izborima, vodit će politiku u skladu s interesima vojno-industrijskog kompleksa, naftaških i farmaceutskih transnacionala, GMO lobija… U tom pogledu, i nova stanarka/stanar Bijele kuće, slijedit će do u detalj istu paradigmu kao i njeni/njegovi prethodnici: Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama… mutatis mutandis, kao i svi dosadašnji predsjednici Sjedinjenih Američkih Država, od Georgea Washingtona naovamo – rekao je Mufid Memija za Fenu.

FENA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: