Hrvatski ministar odbrane otkazao posjetu Sarajevu

7 11 2016

Na preporuku obavještajnih službi

Damir Krstičević

Damir Krstičević

 

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević otkazao je put u Sarajevo, gdje je u utorak trebao prisustvovati sastanku ministara obrane država članica Obrambene saradnje srednje Europe (CEDC) s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, doznaje Jutarnji list.

Na sastancima će ga zamijeniti njegov pomoćnik za obrambenu politiku Nikola Brzica. Kako doznaje ‘Jutarnji’, Krstičević je danas trebao u Beču prisustvovati sastanku CEDC-a zajedno s kolegama ministrima iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Nakon toga su u utorak svi zajedno iz Beča trebali otputovati u Sarajevo.

Do otkazivanja ovog putovanja došlo je samo sedam dana nakon hapšenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju i potvrđenih informacija da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Krstičevića zbog navodnog počinjenja ratnog zločina tokom vojnih operacija u Mrkonjić Gradu 1995., navodi list.

Hrvatski ministar obrane, pak, tvrdi za Jutarnji list da u otkazivanju putovanja nema ničeg alarmantnog.

“U ovom trenutku razgovaramo o budžetu za sljedeću godinu. Ja ću ići u Sarajevo i ne bojim se odlaska u Bosnu i Hercegovinu. Nisam se bojao u ratu pa se ni sad ne bojim. No, sad mi je prioritet proračun, a moj će pomoćnik Brzica sve odraditi vrlo kvalitetno”, rekao hrvatski ministar obrane.

Prema neslužbenim informacijama, Krstičević je još početkom prošle sedmice planirao put u Beč i Sarajevo, no onda je stigla preporuka obavještajnih službi.

“Na osnovi događaja u Orašju i saznanja o istražnom postupku koji su BiH vlasti pokrenule protiv Krstičevića, Vojna sigurnosno-obavještajna agencija i Sigurnosno-obavještajna agencija dale su preporuku da ministar ne putuje u Sarajevo jer mu se ne može garantirati sigurnost”, rekao je za Jutarnji list visokopozicionirani izvor u Vladi RH.

FENA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: