EKSKLUZIVNO: Sud Europske unije srušio hrvatski Ovršni zakon!

7 11 2016

Hrvoje Mejker
Sud Europske unije u Luxemburgu srušio je hrvatski Ovršni zakon te ozbiljno zaljuljao i onako dvojbeni sustav prisilne naplate potraživanja!

Radi se o odluci u predmetu koji se vodi pod klasifikacijskim brojem C-49/14 koja je donesena nakon što je prvostupanjski sud iz španjolske Cartagene postavio pitanja o razlikama između nacionalnog i prava Europske unije u tumačenju nadležnosti ovršnih sudaca u ocjenjivanju nepoštenih klauzula u postupcima ovrha.

Odlukom Europskog suda iz listopada 2016., a nasuprot hrvatskom Ovršnom zakonu, ovršni suci biti će dužni po službenoj dužnosti preispitivati i ocjenjivati nepoštene (i lihvarske) klauzule ugovora o potrošačkim i ostalim kreditima, kao i svih ostalih ugovora na temelju kojih se provode postupci ovrha.

Nadalje, prema toj odluci pravo da zaustavi postupak ovrhe imati će čak i sudski izvršitelji u ovršnim postupcima

Odluke Suda Europske unije su iznad nacionalnog zakona, u ovom slučaju iznad hrvatskog važećeg Ovršnog zakona. Zbog toga, ovršna rješenja u Hrvatskoj više neće biti ”nedodirljiva”. Naprotiv, morati će se mijenjati Ovršni zakon.

Za razliku od drugih, naši suci ne propituju Ovršni zakon

Za razliku od svojih španjolskih kolega hrvatski ovršni suci čini se nemaju nikakvih pitanja ni dilema s usklađivanjima nacionalne ovršne prakse s pravom Europske unije. Oni se nisu sjetili postaviti to pitanje pred EU sudove.

“U ocjeni (ne)poštenosti ugovornih odredbi hrvatski ovršni suci dosad nisu ni mogli imati nikakvih pitanja.Primjerice, u ovršnim postupcima na novčanim sredstvima s računa građana u komercijalnim bankama. Takve ovrhe, naime, provodi paraupravno tijelo Fina (Financijska agencija) u potpunosti bez ikakvog sudskog nadzora. Pa kako da ovršni suci procjenjuju nepoštene klauzule u ovrhama koje im Ministarstvo financija i Fina ne daju ni vidjeti!? Ovrhe na novčanim sredstvima, međutim, bezazlene su igrice u usporedbi s puno opasnijim ovrhama na nekretninama, deložacijama, osobito tzv. tajnim ovrhama”, upozorava pravni i porezni stručnjak Ivica Grčar.

Tajne deložacije i do sada su bile nezakonite

Prema njemu su tzv. tajne ovrhe (deložacije) potpuno nezakonite.

“Provode se bez obavještavanja ovršenika odnosno stranke u postupku čija imovina se treba zaplijeniti.To je protivno zakonu prema kojemu stranke u ovršnim postupcima moraju imati jednaka prava. Znači da je potpuno nezakonito da se o provođenju tzv. tajne ovrhe obavještava ovrhovoditelja, a da se ona taji pred ovršenikom. Protiv osoba koje potpisuju naloge za tzv. tajne ovrhe (deložacije) treba podnositi kaznene prijave!”, ističe Grčar.

Zakazana nova deložacija

Nova deložacija od strane nelegalne RBA zadruge zakazana je za 09.11.2016. Radi se o obitelji Goluban Vlade iz Zaboka, Ul. Golubani 3 (bivši Grabrovec). Radi se o obitelji umirovljenoga invalida i hrvatskoga branitelja koji je postao žrtva kredita u CHF. Taj kredit je zatim, u nadi da će se spasiti, zamijenio za još veće zlo – kredit RBA zadruge. Iako je obitelj glavnicu duga odavno otplatila, RBA zadruga želi im uzeti kuću po cijeni od samo 167 tisuća kuna!

Također, oštećenici RBA kreditno-štednih zadruga održat će prosvjed 8. studenog 2016. godine u 10,00 ispred Austrijskog veleposlanstva u Zagrebu.

pouzdano.hr,
Autor: Hrvoje Mejker

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: