Za bivše komunističke zemlje proizvode hranu lošijeg kvaliteta

6 11 2016

Zahtev Slovačke, predsedavajuće Evropskom unijom, da se strožom zakonskom regulativom reši pitanje zašto multinacionalne kompanije koriste drugačije standarde u proizvodnji robe za istočno i zapadno tržište.

U lavirintu hipermarketa, Foto: D. Jevremović

U lavirintu hipermarketa, Foto: D. Jevremović

 

Sovačka je iskoristila poziciju predsedavajućeg Evropske unije da se konačno na najvišem nivou zajednice pokrene pitanje nejednakih standarda u proizvodnji hrane i ostale robe za države centralne Evrope i bivših komunističkih država.

Već dugo postoje sumnje, a i dokazi da velike multinacionalne kompanije prave razliku u plasmanu ovih proizvoda za istočno i zapadno tržište, a najnovije istupanje Slovaka, koje su podržali i predstavnici Češke i Hrvatske, uliva nadu da bi ovaj problem mogao da bude rešen strožom zakonskom regulativom na nivou Evropske unije.

Ovo samo potvrđuje da i na našem tržištu već godinama stižu lošije verzije popularnih brendova iako velike kompanije i uvoznici to ne priznaju. Kako prenose hrvatski mediji, jedna od zaslužnih za pokretanje ovog pitanja je Biljana Borzan, hrvatska predstavnica u Evropskom parlamentu.

– Kao član Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača često komuniciram s građanima i primetila sam da to tišti ljude. I pritom krši osnovne postulate Evropske unije. Ako se jednakost i ravnopravnost odnosi na jezik i religiju, zašto se ne bi odnosilo i na ovu oblast? Ne postoje važnije i manje važne jednakosti – kaže Borzan i dodaje da se zatim povezala sa predstavnicima Češke. Naime, i njihovo istraživanje je pokazalo da je više od polovine prehrambenih proizvoda u poređenju sa nemačkim tržištem manje kvalitetno, a skuplje, što je takođe prilično nelogično s obzirom na platežnu moć Čeha, izjavila je Borzan.

politika.rs,
06.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: