Rade Šerbedžija: Bitange su razorile Jugoslaviju

6 11 2016

Na promociji knjige pričao o svemu

Šerbedžija: Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa (Foto: Arhiva)

Šerbedžija: Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa, (Foto: Arhiva)

 

Rade Šerbedžija nedavno je na beogradskom sajmu knjiga potpisivao svoju novu knjigu “Stranac” (izabrane pjesme), a tom prilikom komentirao je bivšu Jugoslaviju, Boba Dylana, svoje planove i još mnogo toga, piše srpski Mondo.

Njegova knjiga pjesama dobila je ime “Stranac” jer se u jednom trenutku svog života osjetio kao stranac. “Živio sam 17 godina po Londonima i Los Angelesima…i naravno da sam postao stranac. Mnoge moje pjesme nastale su iz te perspektive”, rekao je Šerbedžija.

Jugoslavija je bila vruća tema: “Strašno je da ovdje ima toliko talentiranih i vrijednih ljudi, vrhunskih sportaša i umjetnika, a da smo mi ipak uspjeli zaratiti s vlastitom braćom. Uz sve te naše divne talente mi smo ostali nekako zaostali, čim smo se mogli krvavo pobiti na kraju 20. stoljeća”, rekao je te nastavio u sličnom tonu.

“Slovaci i Česi su se uspjeli dogovoriti. Kod njih je došao trenutak kad su jako loše mislili jedni o drugima i unatoč tim negativnim emocijama, oni se nisu potukli, već su se u dogovoru razišli. A što su naši napravili, svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije – zamrzili su braću i krenuli jedni na druge. Pa nije slučajno da su svi ti najveći ratnici, takozvani heroji koji su završili u Haagu, zapravo kriminalci.”

Napomenuo je i da su ti kriminalci iskoristili nepravdu koja je učinjena nesretnim ljudima kako bi proizveli slijepu mržnju među jugoslavenskim narodima. “Bitange, eto što su ti koji su zavadili običan narod. Od tih bitangi nije se mogla spasiti divna Jugoslavija. Nije važno tko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smjeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovjek izgubi život u Jugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo se mogli civilizacijski nositi s povijesnim trenutkom”, rekao je Šerbedžija.

Osvrnuo se i na Nobelovu nagradu, koja je ove godine dodijeljena Bobu Dylanu. “Bob Dylan je pjesnik prije svega. On je poput našeg Arsena Dedića. Pjesnik koji je na originalan način uspio svoje pjesme obojiti muzikom. Brojni važni profesionalni pisci su na početku Arsenove karijere priznali da je on pjesnik. Dedić je za mene bio jedan od najvažnijih modernih jugoslavenskih pjesnika. Baš tako je Dylan na svjetskoj razini, jedan od najvažnijih suvremenih svjetskih pjesnika”, zaključio je Šerbedžija.

Dnevni Avaz,
Autor: A.Č.

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: