Ministarstvo odbrane BiH ignoriše naredbe Predsjedništva BiH skoro godinu dana!

6 11 2016

LOŠE STANJE U ORUŽANIM SNAGAMA

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

 

Predsjedništvo BiH još u decembru 2015. godine izrazilo je zabrinutost zbog niskog stepena realizacije odobrenih budžetskih sredstava za 2015. godinu, posebno niskog stepena realizacije Plana nabavke za 2015. godinu, koji se negativno odražava na funkcionisanje odbrambenog sistema i sposobnosti Oružanih snaga BiH za izvršavanje zadataka i misija definisanih Zakonom o odbrani.

Tada je zaduženo Ministarstvo odbrane BiH da hitno preduzme sve neophodne mjere i aktivnosti da osigura dosljednu i potpunu provedbu odobrenog budžeta i unaprijedi stepen realizacije Plana nabavke za 2015. godinu, te da Predsjedništvu BiH nakasnije do 31. januara 2016. godine dostavi izvještaj o preduzetim aktivnostima i njihovim rezultatima.

Imajući u vidu da je stepen realizacije odobrenih budžetskih sredstava, a naročito Plan nabavke, kontinuirano nizak već duži niz godina, zadužuje se Ministarstvo odbrane BiH da Predsjedništvu BIH u roku od 90 dana dostavi analizu uzroka ovog problema i prijedlog sistematskih mjera koje je potrebno preduzeti s ciljem otklanjanja identifikovanih uzroka i unapređenja sistema javnih nabavki u cjelini – poručeno je tada iz Predsjedništva BiH.

No, do danas Ministarstvo nije uradilo ništa, a uslovi rada i boravka vojnika u kasarnama te opremljenost u Oružanim snagama BiH i dalje su teški.  Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da se radi na ovome, ali konkretnije nije mogao precizirati kada će i hoće li problem biti riješen.

– Radili smo i na tome, ali će se dalje raditi. Ono što smo razgovarali na posljednjoj sjednici Predsjedništva jeste dokument Pregled odbrane i mi ćemo sada imati dodatni sastanak s partnerima iz NATO-a i Američke ambasade, ali svjesni smo situacije u kojoj se nalaze i vojnici i Oružane snage, i to pitanje treba dovršiti – kazao je Izetebgović u petak nakon sastanka s koalicionim partnerima.

Zvaničnih informacija s ovog sastanka nije bilo, a podsjećamo Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da Predsjedništvu BiH u prvom roku do 29. februara 2016. godine dostavi prijedlog dokumenta „Pregled odbrane“. Taj rok je pomjeren na kraj novembra.

NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: