Koliko (ne)spremni dočekujemo Hana: “Sejdić i Finci” ponovo nepremostiva prepreka na putu BiH ka EU?

6 11 2016

ROKOVI SE BLIŽE

Johanes Han trebalo bi da stigne u BiH 9. decembra

Johanes Han trebalo bi da stigne u BiH 9. decembra

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han trebalo bi da stigne u BiH 9. decembra i donese upitnik na koji će domaće vlasti u šestomjesečnom roku morati dati odgovore da bi do kraja 2017. godine BiH dobila status kandidata za članstvo u EU, piše novinska agencija Patria.

No, neće biti samo dovoljno odgovoriti na pitanja, već je nužno provesti i reforme, a kojom brzinom se sve odvija u BiH već se sada može reći da upitnik dočekujemo nespremno.

Obećanja data u Briselu morat će se ispuniti i zato bh. političari pričaju o optimizmu, jer sve drugo je neozbiljno spram EU. Još u julu 2016. godine od zvaničnika se moglo čuti da bi BiH do kraja 2017. godine mogla dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali pod uvjetom da odmah počne provoditi nužne privredne i političke reforme, uključujući provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH usvojilo je dokument također u julu pod nazivom master plan integriranja BiH u Evropsku uniju.

Dokument kojeg je usvojilo Predsjedništvo BiH zapravo se odnosi na tri cjeline: plan ekonomskih reformi, uspostavu jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa između BiH i EU te provedbu presude “Sejdić-Finci” kojom je BiH dobila zadaću ukloniti iz Ustava i izbornog zakona odredbe koje diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Rok za završetak svega nabrojanog je 31. januar 2017. godine, a čini se da će provedba presude „Sejdić-Finci“ ponovo biti kočničar za BiH, jer iz EU su već ranije „maknuli“ u stranu rješenje ovog pitanja, ali sada je došlo vrijeme na njega.

Ali, uprkos rokovima koje su političari zadali sami sebi, za sada se ne nazire rješenje za ovaj problem.

Upravo provedba presude u slučaju “Sejdić-Finci” bila je ključna tačka unutrašnjih „nemira“ u BiH sve do 2014. godine jer ključni političari nisu uspjeli postići saglasnost kako riješiti taj problem.

EU je potkraj prošle godine zbog neuspjeha tih pregovora prestala insistirati na provedbi te presude predloživši da se vlasti u BiH usmjere na ekonomske i socijalne reforme. Sada nema nazad, ali činjenica da je presuda i dalje prikazana kao „hrvatsko pitanje“ koči koalicione partnere. Iz SDA su jasno zaprijetili da se ovo pitanje neće rješavati dok se ne riješi slučaj Grada Mostara, a sada i Stoca, a Dragan Čović, lider HDZ-a odgovara da to neće ići tako i pritom maše rokom Master plana u čijem je usvajanju učestvovao i Bakir Izetbegović, lider SDA.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH možda je u julu bio i najiskreniji kada je priznao da je „najveći izazov presuda ‘Sejdić-Finci’ i na tome će se kontinuirano raditi“.

– Uvjeren sam da ćemo dobiti status kandidata kada to riješimo – kazao je tada Ivanić.

NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: