Ivan Pernar za NAP: Utjecaj Hrvatske u Briselu je mali, ne možemo pomoći BiH na putu ka EU

6 11 2016

ZASTUPNIK U SABORU HRVATSKE

Ivan Pernar, Foto: Facebook

Ivan Pernar, Foto: Facebook

 

Hrvatski mediji Ivana Pernara iz ‘Živog zida’ opisuju kao najcitiranijeg saborskog zastupnika. A na tu poziciju dospio je u samo nekoliko sedmica, i to praktično sa ulice, gdje je organizirao manje ili više uspješne ulične proteste do ulaska u Sabor 11. septembra ove godine.

‘Buntovnik sa ulice’ rođen je 1985. godine u Zagrebu.

U intervjuu za novinsku agenciju Patria Pernar govori o tome zbog čega se bosanski Hrvati više trebaju okretati Sarajevu, a manje Zagrebu, odgovara na pitanje da li su Hrvati u BiH konstitutivan narod ili hrvatska dijaspora, te koliko hrvatski političari uopće mogu pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji, kako stalno obećavaju.

–  Kada kažem Hrvatima u BiH da se okrenu Sarajevu, to im govorim iz razloga jer samo u Sarajevu mogu riješiti svoje probleme. Zagreb im ne može pomoći. Zagreb nije u stanju riješiti ni probleme Hrvata iz Hrvatske, pa kako će onda riješiti probleme ljudi koji dolaze iz BiH – kaže Pernar.

– Kada bi im Zagreb mogao riješiti te probleme, ja bih onda rekao da se okrenu Zagrebu, ali, nažalost, ne može. Ja govorim samo istinu, a istina je takva kakve jeste. Znaju to i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, ali oni to ne žele javno saopćiti – kaže Pernar.

Na pitanje zbog čega se onda političari iz Hrvatske uvijek pozivaju na bosanske Hrvate, zbog čega toliki interes zvaničnog Zagreba prema unutrašnjim dešavanjima u BiH te da li su Hrvati u BiH hrvatska dijaspora ili konstitutivan narod, jer ih se oslovljava i sa jedno i sa drugo, Pernar kaže kako sve činjenice govore da su Hrvati u BiH zapravo samo jedna glasačka mašinerija HDZ-a, a HDZ stranaka koja služi sam sebi i nekome više.

– Kada trebaju biti biračko tijelo HDZ-a onda se Hrvati iz BiH pretvaraju u dijasporu – kaže Pernar.

Osim što mu je čudno da Hrvati iz BiH pomoć traže od Zagreba, čudno mu je i to, kaže, kada sluša obećanja iz Hrvatske da će pomoći Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji. Hrvatska politika, smatra Pernar, Bosni i Hercegovini ne može pomoći na tom putu najmanje iz dva razloga, ‘prvo jer je utjecaj hrvatske politike u EU minoran, a drugi jer Hrvatska ima gomilu vlastitih problema’.

– Hrvatski utjecaj u Evropskoj uniji je nikakav, praktično manji nego moj utjecaj u Hrvatskom saboru. Ja u Saboru pokrećem neke procese, mogu nešto mijenjati, a Hrvatska u Briselu ništa ne odlučuje – tvrdi Pernar.

On dodaje da je za građane u BiH najvažnije da se okrenu jedni prema drugima bez obzira koje su nacionalnosti, da pruže ruku pomirenja i da krenu graditi zemlju. Nacionalna različitost Bosne i Hercegovine za Pernara nije razlika, već najveće bogatstvo zemlje. On kaže da je pitanje trenutka kada će se u BiH desiti neki bosanskohercegovački ‘živi zid’ koji će početi pokretati određene procese u zemlji.

NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: