BOSNA STOJ, OSTALI NAPRIJED!

6 11 2016

C8726548724-h

Piše: Hamdo Čamo

Čovjek vlasitim neradom može postići sve što poželi. Uništenu industriju, rasprodate fabrike, privatizovana društvena sredstva, pokradenu privredu i poljoprivredu. Ostalo je još par gradova, sve ostalo je prepušteno nevremenu i zapušteno od onih koji sebe nazivaju demokratskim i naprednim građanima. Uništena sela nisu se nikada uspjela oporaviti, a ekonomija dobrim dijelom ovisi od izvoza i izbora tržišta. Nezaposlenost  i zaduženja su u porastu, sa jasnim uslovima i rokovima otplate. Ko nema da plati, gledaće kako mu se oduzima imovina, od prvih do sebe. Vuk je vuku vuk. Čovjek čovjeku još nije čovjek. To je trenutno stanje i rezultat evolucije. Nije dakle samo regija u zaostatku.

Skoro da nikog više nema koji dolazi u Bosnu i Hercegovinu da potvrdi – Bosna i Hercegovina je ono što nije, cjelovita država. Većina njih dolazi i polako priprema teren o njenoj podjeli? Ne učestvuju li domaći političari u njenoj podjeli bez da obavještavaju javnost sa kim se sve dogovaraju i o čemu?

Ima li neko normalan od bh. političara da im svima u brk kaže: Bosna naprijed, ostali stoj! Nema?! Pitamo se zašto? Čemu služe predsjednici države, nego da donose odluke. Bosna i Hercegovina je uređena tako da ako želi naprijed, odmah je blokira drugi. Naravno, tek kada stranci daju zeleno svjetlo  može napredovati, ali se to ne događa. Skoro neprimjetno perjanice raznih evropskih asocijacija i fondacija „pripremaju teren i posteljinu da njima bude bolje“ ili onima za koje rade i vrše lobiranja? To tako funkcioniše mada se čovjek najmanje nada sa te strane. Parola pomoć, u paketu podvala. Ali to rade banke, osiguranja, prodavači, svjetske podvodadžije. To rade ljudi ljudima i da je ljudski, nije. Čovjek ako nije obazriv, vrlo brzo učini nešto loše na svoj, a onda i društveni račun.

Niko ne sluti zbog čega se Amerika i Evropa toliko prenemažu u pomoći Bosni i Hercegovini. Pojedina suđenja još uvijek traju, a neka nisu ni krenula. I..? Sa jedne strane posmatrači vide neodlučnost MZ sa jedne, kao SDA i IZ da istraju na putu stvaranja islamske države „i povezivanja sa kalifatom“, ali i puna odlučnost da istraju na evropskom putu, sa druge strane. Slično se događa Srbiji koja bi po ugledu na Ukrajinu najradije htjela da sjedi na dvije stolice i da profitira od obje strane, EU i majčice Rusije koja, koliko god da je široka i duboka, uvijek dobro posluži za povlačenje. Na žalost, oni koji nisu odlučni na putu ulaska u klub nisu ni dobrodošli, jer tu treba da se gine za prava i ideje drugih. Najzorniji primjer su Slovenija i Hrvatska. U klub država EU uz dobrodošlicu primaju samožrtvujuće, ali i samoodržive države u koje doduše treba nešto ulagati, za razliku od patronata, poludržava i država u raspadu. Ali, ako se može poraditi još na poliranju za vlastite potrebe, a to bi bila ‘pravno’ podijeljena Bosna i Hercegovina, EU se ne bi previše protivila. Sve što je sitno i usitnjeno, njoj odgovara i bolje je, jer takve lakše proguta i svari za doručak.

 

06.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: