Rusija hoće Trampa

5 11 2016

Moskva ne ostavlja prostor za sumnju kojeg kandidata na predsjedničkim izborima u SAD više voli. Republikanac Tramp je po tom viđenju „prijatelj Rusije“. No da li je to za Rusiju zaista bolji kandidat?

em-rusija-hoce-trampa-01-696x438

Vladimir Putin se nada, kako kaže, dijalogu. Dijalog umjesto diktata. 12 oktobra se ruski predsjednik na jednom ekonomskom forumu u Moskvi požalio: „Teško je voditi dijalog sa postojećom američkom administracijom. Dijalog praktično ne postoji. Ta administracija formuliše svoje zahtjeve i insistira na tome da se oni ispune. To nije dijalog. To je diktat.” Šef Kremlja je bio vidno uzrujan.

„Ruski faktor“ u američkoj predizbornoj kampanji

No, Putin ne bi trebalo da se žali na pažnju koja je u američkoj predizbornoj kampanji posvećena njegovoj politici. Čak i sam kritikuje oba kandidata za prekomjerni negativni „ruski faktor“ nazivajući to kratkovidim. Putin je na razgovorima u Sočiju nedavno rekao: “Zar neko zaista ozbiljno misli da Rusija može imati upliv na izbor američkog naroda? Zar je Amerika banana-republika. Amerika je velesila.”

em-rusija-hoce-trampa-02-696x291

A ta velesila je poprilično nepopularna u Rusiji. Anketa nezavisnog „Lavada centra” pokazuje da 80 odsto ruskih ispitanika SAD vide „krajnje negativno“. Doduše, ton antiameričke propagande je na televiziji postao nešto blaži, uprkos tome američka politika se generalno predstavlja kao prijeteća. Interesantno je da Rusi doduše američku državu vide kao neprijatelja, ali ne i obične američke građane. Jedan od njih, Donald Tramp je čak veoma popularan. 38 odsto ispitanika smatra da bi on bio bolji predsjednik, a za Hilari Klinton se izjasnilo svega devet odsto.

Tramp okreće Moskvi leđa

Ekscentrični teksaški milijarder je nakon početnih simpatija iskazanih za Putina u međuvremenu počeo da pokazuje neodređena osjećanja. U Nevadi su ga pitali zašto voli Putina, a on je odgovorio da ruskog predsjednika niti voli niti mrzi. Dodao je, poprilično neodređeno: „Možda ćemo uspostaviti dobar odnos. Možda će nam odnos biti strašan. A možda i nešto između.”

A i u Vašingtonu se primjećuje povlačenje sa početnih pozicija. Trampov kandidat za potpredsjedničko mjesto Majk Pens je u jednom televizijskom duelu govorio o „korumpiranom sistemu” u Rusiji. Dodao je da Putin najveličanstvenijoj zemlji na svijetu diktira svoje uslove. Time je Pens jednostavno preokrenuo Putinovu formulaciju o nedostatku dijaloga, navodeći primjer Sirije. Naposlijetku je i sam Tramp nazvao rusku vojnu operaciju u Siriji povredom sporazuma.

em-rusija-hoce-trampa-03

Rusija i grabulje

Novinar moskovskog lista „Komersant” Sergej Strokan kaže da će Rusija, ako ne bude čula ove jasne riječi iz Amerike, u odnosima sa SAD opet „stati na grabulje“. On podsjeća da su u Rusiji za vrijeme predizborne kampanje u SAD 2008. Baraka Obamu nazivali „prijatelj Rusije”, a da je negativac iz ruske perspektive bio republikanac Džon Mekejn. Prije Obame je Džordž Buš prema Putinovim riječima bio čovjek kome se ruski predsjednik duboko zagledao u oči i „razumio njegovu dušu“. Nastalo je muško prijateljstvo na Bušovom ranču, no ono nije spriječilo američku invaziju Iraka kojoj se Rusija protivila.

A sada je na redu Tramp. U jednoj epizodi Simpsonovih glavni junak Homer Simpson izlazi da glasa na predsjedničkim izborima u SAD. Na biralištu sretne čovjeka koji izgleda kao Putin – nag do pojasa i na konju. „Putin“ prognozira da će Tramp dobiti 102 odsto glasova. Da li je ovakva blagonaklonost prema magnatu iz Njujorka u stvarnom životu dobra za Rusiju? Ne bi se reklo.

evropamagazin.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: