Panika u Srbiji: Oduzeta tri medvjeda, nestao jaguar

5 11 2016

Godinama boravili u nehumanim uvjetima

Nestali jaguar predstavlja veliku opasnost za ljude

Nestali jaguar predstavlja veliku opasnost za ljude

 

Tri medvjeda, koje je godinama protivzakonito u nehumanim uvjetima držao vlasnik u Srbobranu, pokrajinska inspekcija oduzela je ove sedmice.

Divlje životinje smještene su u zoološki vrt u Beogradu i na Paliću, a protiv vlasnika je podnijeta prekršajna prijava. Međutim, nadležni kažu da je na istom mjestu držan i jedan jaguar za koga se sada ne zna gdje je.

Kako je istaknuto jedan od medvjeda koji je smješten na Paliću godinama je živio u kavezu, taman tolikom da je u njemu mogao da leži, ne i da se uspravi.

Medvjed je tokom zatočeništva hranjen jednoličnom hranom. To potvrđuju i njegovi zubi koji su u veoma lošem stanju. U donjoj vilici ima svega nekoliko. To upućuje da je grizao kavez i tako pokušavao da se oslobodi.

Inspekcija je godinama radila na ovom slučaju i pokušavala da oduzme životinje. Do vlasnika, međutim, nisu uspjevali da dođu, jer se nije javljao na telefon i stalno je mijenjao prebivalište. Tri medvjeda su konačno na sigurnom. Tu, međutim, nije kraj.

– Ove životinje pratimo od ranije, ovo mjesto gdje su one smještene pratimo od ranije i nalaze se već dugo pod nadzorom. Ustanovljeno je da neke životinje koje su ranije bile tu sada nedostaju – naveo je Dušan Pajkić iz pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i ekologiju.

A nedostaju jaguar i makaki majmun. Pitanje je da li je jaguar opasnost za građane.

– Pretpostavljam da se nalaze negdje u zatočeništvu, ovaj jaguar je i do sada bio u kavezu zatvoren, nije predstavljao neku opasnost. U slučaju bijega mogao bi da predstavlja opasnost. Ali nikad se ne zna, imali ste i slučaj onog medvjeda koji je godinama boravio u restoranu Trofej, u Zrenjaninu, pa je na kraju napao i raskomadao ženu koja ga je hranila -dodao je Pajkić.

Autor: Redakcija

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: