Izložba o kojoj se priča: Slikar Ivica Vlašić iz Livna u zagrebačkom Muzeju Mimara

5 11 2016

Poznati slikar i likovni pedagog Ivica Vlašić (1954.) iz Livna, Bosna i Hercegovina, izlaže u zagrebačkom Muzeju Mimara. Od sljedećeg utorka u tom uglednom zagrebačkom muzejskom prostoru bit će najbolje od najboljeg ovog autora.

51_snjezni_bokovi-40x50_-_kopija

Divlji konji

Izložba se organizira u povodu umjetnikovog okruglog jubileja, 40 godina stvaralaštva. Postav od 50-ak djela svečano će otvoriti gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.
Izložba dolazi u Zagreb iz Gradskog muzeja Virovitice, gdje je također gostovala povodom značajne autorove obljetnice. Vlašić je prepoznatljiv po zadivljujućim prizorima divljih konja i čudesnim pejzažima. Pogotovo po artističkom oduševljenju i strasti za ambijent u kojem živi i stvara. To su vrlo lirske serije odgovora na svijet koji ga okružuje.

57_stari_prijatelji-48x60_-_kopija
 Stari prijatelji

Livanjsko nebo, livanjska okolica, polja, rijeke, Cincar, smjene godišnjih doba, kristalno jasno svjetlo, boje i emocije koje se definiraju u oku i srcu promatrača. Konji u raznim verzijama. Sve to je na repertoaru.
Vjeran je hiperrealističkom načinu promišljanja kojem dodaje svoju notu. Treba prođirati po poznatim i manje poznatim krajolicima uzduž i poprijeko, pogledom pogladiti čisto nebo bez oblaka, pozdraviti čežnju. Komunikacija ovog slikara s onim što ga okružuje je kao istinska znanstvenofantastična romansa.

41_zimsko_sunce-70x100_-_kopija
Zimsko sunce

Romantične livanjske pejzaže u koje se ljudi zaljubljuju na prvi pogled proslavio je najslavniji livanjski slikar Gabrijel Jurkić (Livno, 1886 – 1974). No taj inspirativan krajolik i dalje nadahnjuje. Nove ljubavi, ali i čitavu vojsku umjetnika. Po brojnosti umjetnici su, kažu, pravi fenomen Livna. Svojevrsni brand, kako se to popularno danas opisuje. U posljednjih 100 godina u Livnu je, kako se tvrdi, stasalo najmanje 40-ak akademskih slikara. Ima neka tajna veza. To govore upućeni. Svi oni očarani su Jurkićevim slikama. Ova relacija Livna i masovnosti slikarskih talenata još je misterija, mada je spomenuti fenomen tema mnogih novinskih tekstova.

15_masline-60x48_-_kopija
Masline

Vlašić je rođen u Varešu, a u Livnu živi od šeste godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, usavršavao se u Parizu i Varšavi na Akademiji lijepih umjetnosti. Karijeru je započeo kao volonter, radeći scenografije za lokalni KUD Radnik, danas vodi tečajeve slikanja i crtanja u vlastitoj galeriji. U njegovom profesionalnom putu prepliću se pedagoški rad i javni angažman. Kao profesor livanjske gimnazije radio je od 1976. do 2000. gdje je predavao povijest umjetnosti. Paralelno, osnovao je grupu likovnih umjetnika iz Livna pod nazivom “Li Art”, predsjednik je Udruge likovnih umjetnika Livna a bio je i predsjednik Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH.
U ovih 40 godina profesionalnog bavljenja umjetnošću imao je 45 samostalnih i više od 150 skupnih izložbi. Slike mu se nalaze u brojnim galerijama i privatnim kolekcijama. Zanimljivost iz službene biografije jeste da je Vlašićeva slika “Samostan Gorica – Livno” (u kojem je živio i radio kultni Jurkić) reproducirana na jednoj od razglednica u izdanju Humanitarne zaklade Za djecu Hrvatske iz Zagreba, te da njegov opus uz pejzaže i slike s prizorima konja karakterizira i kolekcija od preko 1.000 portreta.

24_konji_u_sturbi-30x50_-_kopija
Konji u Sturbi

Kustos Vlašićeve zagrebačke izložbe Stanko Špoljarić naglašava slojevitost umjetničkog jezika u interpretaciji motiva, od sinteze intimizma do reprezentativne monumentalnosti. Poentira umjetnikov permanentni dijalog, efikasno nadilaženje doslovnosti.

Umjetničko i ljudsko

Vlašić je domaćin u susretima s dragim zemljopisnim područjem, promatra i primjećuje detalje i izdanke koji bi mnogima promakli, zaključuje kustos izložbe: “Spojio je umjetničko i ljudsko, svakodnevicu i svevremenost težeći da i vlati trave prerastu do šumarka, da i kamenje na livadi izrasta do stijene. Dakako da je to simbolično iščitavanje, dimenzija važna Ivici Vlašiću, koji osjetljivošću za ljepotu u realističnoj dorađenosti nalazi novi smisao. I jednostavni scenarij nositelj je bogate priče, kao što je i složen svodiv na mjeru jednostavne likovnosti. Drugim riječima za Vlašića sadržaj slike nije samo uprizorenje neke situacije već opredmećenje pulsiranja krajolika i ispod čitkosti njegovog pokrova. A vitalitet pejzaža se mijenja neovisno o temi i vremenu upisanom u djelo, pa tako i vitalitet slike. Tim osluškivanjem treptaja u trajanju Vlašić izbjegava ponavljanje sretnih formula te je time svaka slika novo uzbuđenje na putu slikarske uvjerljivosti.”

88_zima_u_glavicama-48x60_-_kopija
Zima u Glavicama

Oslobođenje,
05.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: