Evropa nemoćna protiv “domaćih” autokrata

5 11 2016
Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Evropska unija je nemoćna u borbi protiv klizanja u autoritarnu vladavinu, što sada vidimo u Mađarskoj i Poljskoj, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Desničarske vlade u te dve države predmet su brojnih kritika međunarodne zajednice zbog snažnog pritiska na medije i pravosuđe, a EU je čak pokrenula zakonsku proceduru protiv Varšave, koja bi mogla da rezultira uvođenjem sankcija.

Junker je, međutim, za belgiski list “Le soar” rekao da od aktiviranja člana sedam neće biti ništa, jer su neke članice EU već jasno stavile do znanja da su protiv toga.

“Takvo apriori odbacivanje de fakto obesmišljava član sedam. To kažem sa žaljenjem i razočaranjem, uz nadu da ljudi ipak neće dati odrešene ruke onima koji će na kraju ugroziti njihove interese”, rekao je Junker.

Na direktno pitanje da li to znači da EU nema mogućnost da zaustavi zabrinjavajuće trendove u Mađarskoj i Poljskoj, šef Evropke komisije je odgovorio potvrdno.

“Nema, i to kažem sa velikom zabrinutošću. U nekim državama dolazi do odstupanja od standarda EU i u ovom trenutku ne znamo gde će nas to odvesti”, kazao je Junker.

Govoreći o migrantskoj krizi, on je konstatovao da su pregovori sa Turskom neizbežni, uprkos tome što je ona, zbog brojnih hapšenja novinara i opozicionara, sve više neprijatan partner.

“Sve znam, ali koju drugu opciju imamo”, upitao je Junker.

FoNet, N1

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: