Čović ucijenio Vladu: Ili ćete vratiti boračko-invalidska primanja, ili se vlast raspada u FBiH

5 11 2016

POLITIČKI PRITISCI

Foto: Predsjedništvo BiH

Foto: Predsjedništvo BiH

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zaprijetio je raspadom vlasti u Federaciji BiH ukoliko se, rekao je, ne postigne dogovor oko izmjena zakona o boracima u ovom bh. entitetu.

Želim jasno reći da bez rješenja ovog pitanja neće biti Parlamenta – poručio je Čović u intervjuu za Večernjeg lista, govoreći o stanju u vladajućoj koaliciji u Federaciji BiH.

Bivši ministar za boračka pitanja Zukan Helez izradio je ‘Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite’. Ovim zakonom, nakon njegovog usvajanja, ukinuta je ratna invalidnina za više od 1.500 ljudi sa područja Federacije BiH, jer nisu mogli dokazati da su nastradali tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH. Također, oduzeto je pravo korištenja visokih, prijevremenih penzija za nekoliko stotina bivših pripadnika HVO-a, koji također nisu mogli dokazati svoju ulogu u ratu. Mjesečna naknada oduzeta je i nekim drugim populacijama. Sve ukupno, bez mjesečenih naknada po osnovu ratne uloge ostalo je nekoliko hiljada ljudi. Vlada Federacije BiH godišnje je plaćala po nekoliko desetina miliona KM za bivše pripadnike HVO-a, iako oni nisu mogli dokazati da su zaista učestvovali u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH.

Ovaj zakon najviše je pogodio Hrvate.

Nekoliko udruženja građana koji okupljaju one koji se smatraju oštećenim ovim zakonom pokrenuli su spor protiv ministarstva pred Ustavnim sudom Federacije BiH, ali Sud odbija njihove žalbe.

HDZ BiH sada traži da se ovi predmeti prebace sa Ustavnog suda FBiH na kantonalne sudove. Jedno od obećanja Dragana Čovića tokom Općih izbora u BiH 2014. godine bilo je upravo to da će ove predmete prebaciti na kantonalne sudove. Analitičari ocjenjuju da bi spuštanje ovih sporova na kantonalne sudove značilo i vraćanje mjesečnih naknada iz budžeta FBiH za nekoliko hiljada ljudi. Utjecaj politike na niže sudove u zemlji je ogroman. A, vraćanje naknade za nekoliko hiljada korisnika bio bi ogroman udarac na budžet FBiH.

No, kako stvari sada stoje, sporovi oko kontroverznih penzija i invalidnina ipak bi mogli završiti na kantolanim sudovima, onako kako to Čović želi. Federalna vlada prihvatila je u petak amandmane Kluba zastupnika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite. Zanimljivo da je ove amandame Vlada odbila u proljeće ove godine, ali ih se ovog puta prihvatila.

NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: