Brammertz: Hapšenje u Orašju nije selektivna pravda

5 11 2016
Brammertz: Hapšenje u Orašju nije selektivna pravda, izvor: N1 /Serge Brammertz

Brammertz: Hapšenje u Orašju nije selektivna pravda, izvor: N1 /Serge Brammertz

 

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je da hapšenje bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) u Orašju ne vidi kao “selektivnu pravdu”.

Brammertz je ocenio da izjave zvaničnika o pravosudnim pitanjima mogu stvoriti utisak o postojanju “neprimerenog političkog uticaja”, ali se nezavisnost tužilaca i pravosudja mora poštovati i štititi.

Kada je riječ o ocjenama da hapšenja u Orašju predstavljaju selektivnu pravdu, tužilaštvo Tribunala taj i druge događaje ne vidi tako“, rekao je Brammertz.

Po njegovim rječima, činjenica je da Tužilaštvo BiH podiže optužnice bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve ili počinioca, i na osnovu snage dokaza.

Ako samo pogledate optužnice koje su podignute ove godine, teško je tu vidjeti selektivnu pravdu. Tu su, između ostalih mjesta, predmeti za zločine u Stocu, Milićima i Konjicu”, naveo je on komentarišući oštre reakcije zvaničnog Zagreba na hapšenje deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u Orašju.

Brammertz je dodao da će Tužilaštvo Haškog tribunala “pratiti i izvestiti o daljem razvoju dogadjaja u ovom slučaju, kao što radi za sva druga značajna krivična gonjenja u regionu”.

Upitan da li vlada zemlje koja je članica Evropske unije, smije sebi dozvoliti da obaveže svoje pravosudne institucije da ne sarađuju s pravosudnim organima susjedne zemlje, Brammertz je kazao da je tužilaštvo Tribunala ranije ove godine Vladi Hrvatske i Savetu bezbjednosti UN izrazilo zabrinutost zato što su hrvatske vlasti dobile uputstvo da ne pružaju pravosudnu saradnju u vezi s određenim predmetima ratnih zločina.

Ta politika ometa regionalnu saradnju i tražili smo od hrvatske vlade da je preispita”, naglasio je on.

Brammertz je ocjenio da u regionalnoj saradnji u vezi s predmetima ratnih zločina među zemljama bivše SFRJ, očito nema jednakih standarda kao u pravosudnoj saradnji među zemljama EU.

Kada sam radio kao tužilac u Belgiji, bilo je nezamislivo da neki kolega iz EU zbog politike svoje vlade bude spriječen da sa mnom sarađuje. Istu poruku sam uputio kada sam sa svojim srpskim sagovornicima prošle sedmice u Beogradu razgovarao o predmetu Novaka Đukića”, kazao je glavni tužilac Haškog tribunala.

Brammertz je naglasio da treba znatno poboljšati regionalnu saradnju u vezi s predmetima ratnih zločina, tako da ta saradnja dostigne evropske standarde.

Beta, N1,
05.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: