Ante Šprlje: Problem je što Hrvati u BiH nemaju entitet!

5 11 2016

Ministar u Vladi RH

Ante Šprlje

Ante Šprlje

 

Ministar pravosuđa Hrvatske Ante Šprlje izjavio je, gostujući u emisiji Hrvatske radio-televizije (HRT), da su posljednja dešavanja u BiH, uključujući i hapšenja visokih oficira HVO-a po nalogu Državnog tužilaštva u Posavini, rezultat činjenice da bh. Hrvati nemaju svoj etnitet.

Šprlje je to kazao gostujući preksinoć u emisiji “Otvoreno”, ali ova izjava skoro da nije primijećena u bh. javnosti, niti je izazvala zvanične reakcije.

– Reći ću vam neke od ključnih problema koji su doveli do ovoga. Institucionalno nepostojanje čvrste baze za Hrvate. Hrvati nemaju svoj entitet i to je jedan od glavnih problema hrvatske pozicije u BiH – kazao je Šprlje, prenijeli su mediji.

Dodao je da se to mora otvoreno reći te istakao da “Hrvati zbog svega toga nemaju bitne elemente postupanja u ovakvim situacijama”.

– Također, BiH je slabije funkcionalna država i veća je mogućnost manipulacije u slabim državama. Vi u Hrvatskoj, Francuskoj, Austriji ne možete manipulirati ovakvim optužnicama. Imate to da zbog takvog rata za pozicije unutar raznih institucija postajete manipulirani u svrhu političkih situacija – zaključio je Šprlje.

On je najavio protuudar i optužnice protiv generala Armije RBiH.

– Moramo shvatiti da se optužnice ne mogu naručivati, ali mogu javno reći da u Hrvatskoj postoji grupacija ljudi koja se bavi istraživanjem tog pitanja i kada se prikupe svi dokazi, dokumentacija će biti predana Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje – kazao je ministar Šprlje odgovarajući Mislavu Togonalu na pitanje zašto Hrvatska pasivno posmatra optužnice protiv nacionalnih heroja i ne čini ništa da ih zaštiti.


(Vijesti.ba / Avaz)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: