PADA BOŠNJAČKI ČENGEPARA?! Pred Bakirom je ultimativan zahtjev – Ili će se odreći tajkuna ili će se sam naći u ćorci!

4 11 2016

cengic-690x480_compressed-620x400

Hasan Čengić bi mogao biti i prvi Izetbegovićev „kurban“ jer je i on, kao i Milorad Dodik i Dragan Čović, dobio „domaći zadatak“ od ključnih igrača međunarodne zajednice da sebe i „svoju“ stranku distancira od bošnjačkih tajkuna.

Sve češće se čuju glasine kako na posljednjim sastancima pa i sjednicama Rijaseta IZ-e „sijevaju varnice“ između Hasana Čengića, predsjednika Sabora IZ-e i reisa Husejna ef. Kavazovića. Iako, kada je u pitanju Hasan Čengić, nijednu informaciju ne treba uzimati „zdravo za gotovo“ jer je ovaj čovjek „prepran u sto voda“, poraz SDA na lokalnim izborima unijela je tenzije i nervozu u sam vrh bošnjačkog establišmenta, tako da ovakve glasine imaju dosta osnova.

Pošto je Hasan Čengić jedna od ključnih karika koja povezuje politički i vjerski vrh, na način da pripada Islamskoj zajednici, a djeluje isključivo kroz poziciju vlasti, te je stoga od osnutka SDA obnašao neku od stranačkih funkcija, moguće je da se on sumnjiči da je bio jedan od aktera koji su svojim nezajažljivim ambicijama unijeli negativnu energiju u kampanju SDA. Što bi rekli privatni interes mu je bio ispred stranačkog.

Treba se prisjetiti da je Čengić bio zamjenik ministra odbrane u Vladi Federacije te da ga je naprasito smijenio Alija Izetbegović zbog njegovog arogantnog odnosa prema Jamesu Perdueu, tadašnjem šefu operacije „Opremi i obuči“.

Od tada Čengić nikad nije dobro kotirao ni kod jedno lidera SDA. Ali, nijedan od lidera, kako Tihić tako ni Izetbegović(i) nisu htjeli, možda nisu ni smjeli ulaziti u izravan konflikt s njim, jer su znali koliki ima utjecaj, kako na lokalnom nivou kod imama, tako i u islamskom svijetu.

Pošto se nalazi na crnoj listi u SAD, svaki od lidera SDA javno je krio svoje kontakte sa Čengićem, a dozvoljavao mu je da djeluje konspirativno u sferama biznisa, investicija i finansija.

Iako je rodom iz Foče, nema pozitivan imidž kod Bošnjaka sa Drine. Zato ima neprikosnoven utjecaj na Bosansku krajinu, koji je izgradio preko zeta Mirsada Veladžića. Nije tajna da je A SDA bila „Čengićevo čedo“ i da i danas, koliko god personalno odnosi između Rifeta Hozanovića i Čengića varirali, on ima utjecaj na ovu stranku. To zna i Izetbegović, i zato bi, zbog debakla kojeg je doživjela SDA u Krajini, jedan od osumnjičenika mogao biti i Čengić.

Ništa manji utjecaj Čengić nema na Senahida Memića, pa i Semira Efendića. Bez obzira što su ova dvojica pobijedili kao kandidati SDA, na njih Izetbegović ne može računati u slučaju unutarstranačkih turbulencija koje su evidentne u SDA-u.

Kao što je Čengić preko Irfana Ljevakovića te još nekih tešanjskih tajkuna, uvijek imao veći utjecaj na Šemsudina Mehmedovića nego Izetbegović, tako još uvijek Čengić preko Fatime Leho bukvalno kontrolira kadrovsku politiku SDA u Hercegovini.

I na koncu to je Čengićev utjecaj na „halal“ finansije koje kontrolira preko Edhema Foče i Amera Bukvića. Preko svoje supruge Fahire, te Farisa Nanića, jednako utječem i na uređivačku i kadrovsku politiku Al Jazeera Balkans kao i u BBI banci.

Zbog svega navedenog Izetbegović ima osnova da procijeni kako više Čengiću ne smije gledati „kroz prste“. Tako da bi se glasine kako često dolazi do verbalnih „varnica“ između Čengića i reisa Kavazovića mogle tumačiti u kontekstu da je Izetbegović dao „mig“ reisu da malo „ohladi“ Čengića koji je previše uzeo fursata. Tim prije što raste nezadovoljstvo i u upravnim strukturama Islamske zajednice zbog Čengićevog rada i ponašanja kao predsjednika Sabora. On se bavi, na primjer, pitanjem bosanskog jezika, te osudama politike i režima Milorada Dodika, dok imami bukvalno stenju i žive na ivici egzistencije.

Ovakav Čengić bi mogao biti i prvi Izetbegovićev „kurban“ jer je i on, kao i Milorad Dodik i Dragan Čović, dobio „domaći zadatak“ od ključnih igrača međunarodne zajednice da sebe i „svoju“ stranku distancira od bošnjačkih tajkuna koji još uvijek utječu na krucijalne odluke, kako kantonalnih vlada tako i Vlade Federacije koje vode SDA-ovi premijeri. Osim Čengića, obračun sa (pre)ostalim SDA-ovim tajkunima Izetbegoviću neće teško pasti jer se radi mahom o Tihićevom „prirastu“.

Jedini razlog zbog kojeg bi Izetbegović mogao biti pošteđen, uslijed najavljenih antikoruptivnih aktivnosti, je njegova sadašnja nezamjenjiva uloga bošnjačkog lidera. Naprosto su Dodik i Čović toliko oslabili bošnjačke političke pozicije da bi bio veliki rizik uklanjati Izetbegovića sa još uvijek najjače bošnjačke stranke.

sarajevograd.click

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: