Oštar protest Vlade Republike Srpske zbog Inckove izjave

4 11 2016
Izvor: N1, Arhiva

Izvor: N1, Arhiva

 

Vlada Republike Srpske u pismima visokom predstavniku Valentinu Incku, Savjetu za sprovođenje mira i Savjetu bezbjednosti UN protestovala je zbog Inckove izjave Vol strit žurnalu, u kojoj je podsticao zapadnu zajednicu da smijeni legalno izabranog predsjednika RS.

Vlada je pozvala Savjet bezbjednosti UN da naloži visokom predstavniku da prestane sa takvim protivpravnim i provokativnim ponašanjem.

Pisma su potkrijepljena Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odlukom Međunarodnog suda pravde, koji je u predmetu “Nikaragva protiv SAD” konstatovao načelo neuplitanja, a objavljena su na sajtu Vlade RS.

Izjava Incka predstavlja direktnu povredu načela međunarodnog prava, prema kojem stranim vladama i međunarodnoj zajednici nije dozvoljeno uplitanje u unutrašnje poslove suverenih država, već imaju obavezu da poštuju njihovu političku nezavisnost, ističe se u pismima Vlade Srpske.

Incko je dao izjavu “Vol strit žurnalu”, koja je objavljena 1. novembra ove godine, u kojoj se založio da “zapadna zajednica” smijeni legalno izabranog predsjednika Republike Srpske.

Vlada RS ističe da takvo ponašanje podriva mir i bezbjednost u BiH i suprotno je aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodaje se i da se time narušava obaveza koju diplomate imaju po osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima da se ne miješaju u unutrašnje poslove država.

FoNet, N1

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: