Josipović tvrdi da je uhićenjima u Orašju isplivalo nešto što se kuhalo dulje vrijeme

4 11 2016
Foto: Hina

Foto: Hina

BIVŠI predsjednik Republike Ivo Josipović nije iznenađen uhićenjima u BiH jer smatra da je “sada isplivalo nešto što se kuhalo dulje vremensko razdoblje”.

“Naravno da je logično pitanje zašto nakon toliko godina, osobno na to nemam odgovor, ali da su optužnice dane u osjetljivom političkom trenutku – sasvim sigurno jesu”, rekao je Josipović novinarima nakon svečanog obilježavanja dana Pravnog fakulteta u HNK, gdje je nazočio kao izaslanik predsjednice Republike.

Stajalište hrvatskih državnih tijela da se ni jedan zločin ne smije štititi i da Hrvatska treba nastaviti svoju proeuropsku politiku u odnosu na BiH je dobro polazište, ocijenio je Josipović. Hrvatska kao država koja štiti sve svoje državljane mora učiniti sve da onima koji su optuženi pruži svu moguću pravnu pomoć, što nije bilo na najvišoj razini u nekim drugim slučajevima, i da obranama bude dostupna sva dokumentacija iz hrvatskih arhiva, rekao je.

Podaci su postojali i bili dostupni

Na novinarsku napomenu kako neki visoki državni dužnosnici tvrde da ništa nisu znali i nisu mogli znati, Josipović je ustvrdio kako to nije tako, jer su postojali “ne samo obavještajni podaci, nego i informacije koje su dolazile od samih građana Hrvatske i BiH, koji su bili pod određenim oblicima istrage i ispitivanja”. “Znalo se za to i naprosto onaj tko kaže da nije znao nije se dobro informirao, podaci su postojali i bili su dostupni”, ustvrdio Josipović.

Potvrdio je kako je on kao predsjednik Republike imao te informacije, no nije se bavio pojedinačnim imenima, niti se trenutno može sjetiti koji su točno događaji bili u pitanju, no zna da je bilo riječi o Mrkonjić gradu. Onaj tko se želi informirati treba samo pogledati arhive, poručio je Josipović.

Na primjedbu da je Hrvatska neselektivno slala i davala na uvid materijale iz arhiva, Josipović je rekao kako on osobno ni Ured predsjednika nisu odlučivali što će se kome davati. Načelno govoreći, ako je riječ o otkrivanju ratnih zločna ni jedno državno tijelo ne bi trebalo činiti ništa što bi zaštitilo nekoga tko je eventualno kriv, smatra Josipović.

Na upit o sumnjama da se radi o politički montiranom progonu, Josipović je rekao kako on to ne može tvrditi te da ostaje na Vladi i predsjednici Republike da u kontaktima s državnim tijelima u BiH i dostupnim mehanizmima osiguraju pravično suđenje za svakog čovjeka. To Hrvatska mora jamčiti svakom građaninu, naglasio je.

index.hr

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: