Grupa intelektualaca iz BiH i SAD traži izdvajanje Srebrenice iz RS

4 11 2016

Grupa od 18 bošnjačkih i američkih intelektualaca i javnih ličnosti poslala je pismo brojnim evropskim i svetskim liderima u kojem se traži izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske.

cmdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga
Foto: S. Pašalić

Među potpisnicima pisma koje je, između ostalog, poslato na adresu generalnog sekretara UN Ban Ki- Muna, američkog predsednika Baraka Obame, kanadskog premijera Džastina Trudoa, predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca i predsednika Evropskog saveta Donalda Taska, nalazi se i aktuelni reis IZ BiH Husein Kavazović, kao i njegov prethodnik na toj poziciji Mustafa Cerić, koji sada obavlja funkciju predsednika Svetskog bošnjačkog kongresa.

U dopisu, čiji je povod pobeda zajedničkog srpskog kandidata za načelnika Srebrenice Mladena Grujičića na nedavnim lokalnim izborima, između ostalog, navodi se da Srebrenica “nikad nije smela biti dodeljena u nadležnost institucija koje su počinile genocid”.


ymq2mdzmntbmni5wbmchwga
Foto: S. Pašalić / RAS Srbija, 
Mustafa Cerić i Husein Kavazović 

– Ovo je dovoljan razlog da nijedan pripadnik institucija koje su izvršile genocid ne može biti načelnik masakrirane Srebrenice. Manji bosanskohercegovački entitet, koji baštini rezultate genocida, danas se homogenizuje u cilju vladanja opštinom u kojoj je počinio genocid i koja im je data na upravljanje. Upozoravamo moralni deo sveta da je anticivilizacijski da uopšte postoji namera i mogućnost da Srebrenicom rukovodi predstavnik manjeg entiteta koji je nastao na genocidu – navodi se u pismu. Autori ovog teksta navode da je dejtonsko ozvaničenje postojanja RS bila “tragična nagrada za uspešan genocid”, te da je nedavna izborna pobeda novoizabranog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića “razorna politička afirmacija genocida”.

– Tražimo da se međunarodna zajednica vrati pravilu prava u entitetu RS za preduzimanje inicijative za ponovno ujedinjenje BiH kroz ustavne reforme. Tražimo zaštitu Bošnjaka u Srebrenici, kao i da se zaštiti Srebrenica i Memorijalni centar Potočari – stoji u pismu koje su, pored Kavazovića i Cerića, između ostalih, potpisali i bošnjački akademik Esad Duraković, profesori Smail Čekić i Emir Ramić, predsednik Bošnjačke kulturne zajednice “Preporod” Senadin Lavić, kao i nekolicina profesora međunarodnog prava sa univerziteta u SAD.


radqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga
Foto: RAS Srbija, 
Srebrenica

Potpredsednik vlade i ministar pravde RS Anton Kasipović za “EuroBlic” kaže da nije bio upoznat sa sadržajem pisma koje je pre dva dana poslato na adrese brojnih svetskih političara, ali da će Vlada RS, prema njegovim rečima, sigurno reagovati nakon što ga detaljno prouči.

Novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, s druge strane, tvrdi da pomenuto pismo predstavlja “očajnički pokušaj izbornih gubitnika da ospore demokratiju”.

– Niko ne spori da su se u Srebrenici dogodili zločini nad Bošnjacima, ali zašto autori tog pisma nisu naveli da su se u ovom gradu događali i  zločini nad Srbima. Izborni demokratski proces se sada na svaki način pokušava osporiti, pa u tom smislu treba posmatrati i taj šovinistički pamflet – kaže Grujičić.

Blic.rs,
4.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: