Ako HDZ dobije šume dobit će i treći entitet

4 11 2016
“Ono što se predlaže Zakonom o šumama jeste da FBIH bude vlasnik šuma a da se nižim nivoima, odnosno kantonima i općinama da pravo korištenja po ugovornom odnosu između FBIH i nižih nivoa vlasti. Ono što HDZ zagovara da pravo vlasništva što je državna imovina se isknjiži iz viših nivoa i da se vlasništvo šuma uknjiži na niže nivoe vlasti”, istakao je za TV1, Dženan Đonlagić potpredsjednik DF-a.

dj581cc611-b4e0-41fd-8986-69860a0a0a80-dzenan-700x402
Dženan Đonlagić

Ovo što sada imamo na političkoj sceni je paralamentarni javašluk. Nezabilježeno je u paralamentarnoh historiji Federacije da četiri mjeseca u kontinuitetu nema redovne sjednice a ključni razlog što sjednica nema su nesuglasice između koalicionih partnera prije svega SDA i HDZ-a, istakao je Đonlagić.

Đonlagić smatra da nesuglasice postoje zbog podjele ekonomskih resursa ove zemlje.

“HDZ je dobio sve resurse južno od tunela na Ivanu i voljom SDA provode politiku koju bi nazvao etnoekonomijom”, kaže Đonlagić.

Dva su ključna razloga oko kojih se SDA i HDZ ne slažu, a to su izmjene Zakona o igrama na sreću i izmjene Zakona o šumama, kaže Đonlagić.

On smatra da je Zakon o šumama jako važan i da je na tome zapravo i prekinuta posljednja sjednica Paralementa FBIH, kada je klub HDZ-a tražio prekid sjednice.

“Ono što se predlaže Zakonom o šumama jeste da FBIH bude vlasnik šuma a da se nižim nivoima, odnosno kantonima i općinama da pravo korištenja po ugovornom odnosu između FBIH i nižih nivoa vlasti. Ono što HDZ zagovara da pravo vlasništva što je državna imovina se isknjiži iz viših nivoa i da se vlasništvo šuma uknjiži na niže nivoe vlasti”, pojašnjava Đonlagić.

To je u kontekstu ovladavanja ekonomskim resursima dodatak tome da se nastoji ovladati teritorijom, mišljenja je Đonlagić.

“Na taj način HDZ bi počeo da zaokružuje ono što je njegova zvanična politika i u srednjoročnom periodu to bi značilo treći entitet, odnosno njegovo zaokruživanje, druge izborne jedinice Federaciji”, a šuma je pored vode jedan od najvažnijih ekonomskih resursa ove zemlje, pojasnio je  Đonlagić.

(Vijesti.ba)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: