Dragan Čović se boji da ovako više ne ide

3 11 2016

profimedia-0292776414_1000x0
Dr. Dragan Čović, Foto: Profimedia

Piše : Hamdo Čamo

Predsjednik HDZ BIH Dragan Čović, javnosti poznat kao velikodušni politički prijatelj predsjednika manjeg entiteta BiH Milorada Dodika, u kojoj je “konstitutivna komponenta” kojoj je on na čelu ratnim dogovorima na visokom nivou pometena i očišćena, izjavljuje da vlast u Federaciji BiH, u kojoj je ista ravnopravno zastupljena, ovako više ne može da ide. Izjava Predsjednika HDZ BiH, k tome i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, da Stolac smatra “hrvatskim”, posebno je zabrinjavajuća jer još nikada  nešto slično nije rekao za Banja Luku ili neko mjesto u Posavini gdje je stvarno živjela većinska «konstitutivna komponenta » kojoj je on na čelu.

Tražeći veća prava tamo gdje postoje, ali ne i tamo gdje ih nema, javnosti je čudan način izraza političke volje u ime onih koji su ga izabrali, koje na jednom kraju zastupa, a na drugom žmiri. Nedosljedna politika Dragana Čovića vjerovatno i održava na političkoj sceni. To je što se tiče unutrašnje politike. Kada je u pitanju vanjska politika BiH, koja na državnom nivou uopće i ne postoji, onda se svaki od predstavnika etničkih manjina ponaosob okoristi za koju riječ kada za to dobiju priliku. Član Predsjedništva BiH koji u inostranstvu treba da zastupa državu, jedan u nizu političkih kameleona kada je vani «ocrnjuje i zavađa», predstavljajući zajednički život  u Bosni i Hercegovini nemogućim, posebno da je zajednički život u Federaciji BiH nemoguć, (ako isti u RS već i ne postoji), dok su tonovi unutar države pomirujući, čak zvuče poput milozvučnog vapaja, da čovjek dobije utisak težnje za rješenjima nečemu što drugi ne vide, osim pukog razvaljivanja države. To građanin BiH od člana Predsjedništva BiH, koji ga u inostranstvu treba predstavljati sa više dostojanstva ne očekuje.

Vjerovatno da dugi i česti razgovori sa problematičnim Miloradom Dodikom ostavljaju traga na ovog, nadasve sebi visprenog političara, koji se – ako je slušati riječi Tužilaštva BiH, ali i Valnetina Inzka – zbog protivustavnog djelovanja (referenduma) nalazi na granici hapšenja ili u najbolju ruku na kraju svoje političke karijere. Dragana Čovića ne brine Posavina, niti na genocidu nastala RS, učestala hapšenja, niti u javnosti izjave historijske laži u ulozi visokog  bh. državnog činovnika da jedno mjesto BiH naziva «hrvatskim». Ovog puta dr. Dragana Čovića brine dinamika visokih očekivanja i rezultati nastavka razgovora netom neodržanih bilateralnih razgovora najavljenih u prostorijama za konferencije jedne od najpoznatijih kafana u Konjicu. Ovaj revnosni bh. političar u iščekivanju presuda bivšim čelnicima “Herceg Bosne” i HVO-a “Priliću i ostalima” najavljene za novembar 2017., (Jadranko Prlić je inače bivši predsjednikVlade Hrvatske republike Herceg Bosne” i bivši ministar vanjskih poslova BiH, koji je prvom presudom Haškog suda 2013. osuđen na 25 godina zatvora), nije se protivio usiljenoj posjeti članova vlade druge države, već naprotiv, pozdravio je posjetu iste Stocu u rješavanju izbornih i dnevnopolitičkih pitanja konstitutivnih naroda države koju i sam predstavlja, svodeći sebe i one koje predstavlja svjesno kao ugrožene pripadnike “naroda druge države u dijaspori” na teritoriji Bosne i Hercegovine.

3.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: