Dan(i) mrtvih

3 11 2016

Nakon što je Radončić u Prištini prizivao pokojnike, jasno je kako nema tog Kibeta ni tih klepa koji (više) mogu pomiriti dvojicu najmoćnijih Bošnjaka

radoncic_izetbegovic_1

Nema toga visokoga gosta kojega njegovi sarajevski domaćini iz bošnjačkog državnoga vrha nisu vodili na pite, sarme i, dakako, klepe Kod Kibeta. Slijedom čega je postalo nužno uz ovaj restoran uvijek pisati ili kazati – kultni. Kultne je klepe, vidjeli smo, prošlog tjedna pojeo i Andrej Plenković. No, dok se još oporavljao od ove teške hrane, koju neki još zovu i tradicionalnom bosanskom kuhinjom, hrvatskoga je premijera zaprepastila vijest o desantu bh Državne agencije za istrage i zaštitu na Orašje.

Piše: Josip Vričko, Dnevnik.ba

 

Čime je (i) inače kontroverzna, a, evo, i neustrašiva SIPA objavila, budući su među desetoricom uhićenih, i dvojica časnika vojske koja je članica NATO-a, rat i toj moćnoj Alijansi.

 

Na čemu je Kibe?!

Jasno, bit će još priče o ovom slučaju. Osobito o njegovoj pozadini i napose – tajmingu! Ali, već sada kada nam je bjelodano da su Plenkoviću prisjele klepe i ostali tradicionalni peksimiti, nema više nikakve dvojbe da s tim kultinim restoranom nešto nije u redu. Možda bi trebalo provjeriti mjesto na kojem je Kibe sagrađen. Na čemu je?! Ima ljudi koji se time bave.

Nije, naime, ovo prvi put da sve, dok se jede i pije, izgleda ko u priči, a onda… Tako je bilo i početkom listopada prošle godine, kada su se za bajramskom sofrom gostili povremeni prijatelji. Taj je susret dva najmoćnija Bošnjaka, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića (redosljed nije nužno ovakav) mnoge iznenadio, ali budući je poslije njega izgledalo da su kultne klepe dobro sjele na želudac i jednom i drugom Kibetovom visokom gostu, i oduševljenje je bilo golemo. U Bošnjaka.

A možda ga je, usred te pregoleme sreće što se napokon ostvarilo svebošnjačko jednodušje, najbolje artikulirao ex-reis, koji je na svome Facebooku eglatirano napisao kako nije, doduše, siguran kako je ručak Kod Kibeta najznačajniji politički događaj, kako su neki tvrdili, u posljednjih pet godina, ali da vjeruje kako može biti najznačajniji politički i nacionalni potez u sljedećih pet, deset i 50 godina za bošnjačko uspravljanje i ispravljanje kičme.

Prošli je tjedan, međutim, pokazao kako je Mustafa efendija Cerić bio prevelik optimist; Tijekom svoga prištinskog svjedočenja na suđenju Naseru Keljmendiju, Radončić je, zapravo, citirao neke svoje ranije (predbajramske) teze o bošnjačkoj mafiji, ali i optužujući intervju Ramiza Delalića Ćele neposredno prije smaknuća.

 

Operetno hapšenje

Jasno, ne treba zaboraviti kako je u međuvremenu, potkraj siječnja ove godine SIPA spektakularno, nadomak Sarajeva dok se vraćao s vikenda uhitila Radončića. Samo nekoliko dana prije no što će lider Stranke za bolju budućnost sjesti  na klupu za svjedoke u prištinskom Osnovnom sudu, Avazaov kolumnist Muhamed Filipović je napisao kako SDA, koalicijski partner SBB-a, mora, između ostalog, odgovoriti kako je i zašto došlo do ovoga operetnog uhićenja. Jer, veli akademik, to je pitanje koje se zlokobno nadvija nad tim bošnjačkim paktom.

Odgovora nije bilo, ali kakav-takav detant između potencijalno sestrinskih stranka trajao je sve do Radončićeva svjedočenja. E, sad, netko može reći: Kasno Fahro na Kosovo stiže… No koliko kasno… tek ćemo vidjeti. Trenutačno je, pak, zanimljiva reakcija užeg rukovodstva – i Predsjedništva i Glavnog odbora –  temeljne bošnjačke stranke. Osobito onaj dio u kojem se kaže kako su „usprkos ranijim iskustvima sa Radončićem, zaprepašteni insinuacijama i tendencioznim tvrdnjama koje je on iznio“.

Pritom je esdeaovsko čelništvo naročito kosnulo to što je, citirajući Ćelu, Radončić udario na Aliju Izetbegovića. Što je ponukalo Izetbegovića mlađeg da u intervjuu jednom sarajevskom portalu kaže kako „nije ni fer ni ljudski praviti intervjue sa mrtvim Ramizom Delalićem i na bazi takvog ‘intervjua’ optuživati mrtvog Aliju Izetbegovića“. Nakon čega je na Svi svete ili kako se to kolokvijalno-narodski (mada i pogrešno) uvriježilo na Dan mrtvih, oglasio onaj koji je, eto, po Izetbegoviću II. neprimjereno prizivao mrtve. U Avazu, čiji je vlasnik nekad bio…

Ne spominjući (više) imena pokojnika, tek neke od aktualnih visokih dužnosnika – esdeaovskih kadrova, Radončić tvrdi kako je krajnji cilj najjače bošnjačke stranke da mu se osvete i definitivno ga uklone iz politike.

 

Odgovor (tek) slijedi

Ukratko, u ovome golemome rezimenu svojih prištinskih dana nakon kojih ništa više neće biti isto, kontroverzni je svjedok podsjetio na dane davno, davno prije Kibeta. Još u doba kada je kao ministar sigurnosti, Izetbegovića mlađeg znao krstiti šefom bošnjačke mafije. A ovaj mu zaprijetio tužbom. Ali, nikada nije svanuo taj ponedjeljak da – makar u ovom slučaju – profunkcionira pravna država.

Usprkos, međutim, tomu što je Radončić jurnuo spuštenim gardom, iz SDA i dalje vjeruju kako bi koalicija SDA&SBB trebala opstati. Ukoliko, kazao je Izetbegović,“lideri obje stranke imaju snage izdići državni i nacionalni interes iznad vlastitih frustracija“. Usto, esdeaovski čelnik navješćuje kako će njegova stranka učiniti sve da koalicija opstane, ali i kako neće ostati nijemi niti dužni kada se izreknu neistine o SDA, a naročito neistine o Aliji Izetbegoviću.

Drugim riječima, nema više tog Kibete, ni tih Klepa koji mogu pomiriti dvojicu trenutačno najmoćnijih Bošnjaka. A državnim i nacionalnim interesima svaka čast.

Dnevnik.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: