Uhićeni pripadnici HVO-a ostaju u zatvoru, evo za što ih optužuju iz Republike Srpske

2 11 2016

SUD Bosne i Hercegovine odredio je u srijedu jednomjesečni pritvor za deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske posavine koji su u ponedjeljak uhićeni pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine.

Screenshot: HRT

Screenshot: HRT

“Odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću, Sud BiH je donio rješenje kojim je prijedlog usvojen i određen jednomjesečni pritvor prema osumnjičenima”, stoji u priopćenju objavljenom u Sarajevu.

Pojašnjeno je kako pritvor prema ovom rješenju može trajati mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 30. studenog 2016. godine ili do nove odluke suda.

U obrazloženju odluke stoji kako je sud uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili kazneno djelo za koje se terete, te je u odnosu na sve osumnjičene odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega te osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, te zbog posebnih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke ili suučesnike.

Umirovljeni general HVO-a Đuro Matuzović, ratni zapovjednik oraškog zbornog područja, brigadir Ivo Oršolić, ratni zapovjednik 106. brigade HVO-a, te Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić osumnjičeni da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti i kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Tereti ih se za zločine počinjene na teritoriju pod nadzorom HVO-a nad osobama srpske nacionalnosti tijekom 1992. i 1993. godine.

index.hr,
Hina

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: