Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Jovana Tintora zbog ratnih zločina u Vogošći

2 11 2016

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jovana Tintora zbog optužbe za ratni zločin na području Vogošće. Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Jovan Tintor

Jovan Tintor

Optuženi se tereti za kaznena djela zločina protiv čovječnosti počinjena u proljeće i ljeto 1992. godine na području Vogošće i okoline.

Jovan Tintor je rođen 1951. godine u Donjoj Jošanici, općina Vogošća, a tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području grada Sarajeva i općine Vogošća, kao predsjednik Kriznog štaba SDS-a u Vogošći, počinio teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Optuženi se tereti za progone, nezakonito zatočenje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubojstva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjena na više lokacija kao i u logorima i objektima za zatočenje na području Vogošće i drugih mjesta.

Kao posljedica zločina navedenih u optužnici, gotovo cjelokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, do konca 1992. godine, bilo je prognano sa područja Vogošće i okoline.

Tužilaštvo BiH navode optužbe će dokazivati pozivanjem više od 100 svjedoka optužbe i stručnih vještaka i prilaganjem velikog broja materijalnih dokaza.

Osumnjičeni se nalazi u pritvoru od 08. februara ove godine.

Optužnica je sa dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

klix.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: