The Independent: Rusi vježbaju u Srbiji, NATO u Crnoj Gori

2 11 2016

Rusija će održati vojne vježbe na Balkanu i one će se podudariti sa aktivnostima koje sprovode NATO snage u Crnoj Gori, piše Independent, prenosi Patria.

Ilustracija

Ilustracija

 

Kako navodi britanski portal, na vježbi u Srbiji će učestvovati 150 ruskih padobranaca, 50 članova vazduhoplovnih jedinica, tri transportna aviona i “neodređen broj vojnog osoblja iz Srbije i Belorusije“, u trenutku pojačanih tenzija između Moskve i Alijanse.

-Trinaestodnevna vojna vježba u Srbiji, nazvana “Slovensko bratstvo 2016“ počet će u srijedu, a na drugoj strani, snage NATO od ponedjeljka treniraju u Crnoj Gori, u petodnevnom programu koji simulira reagovanje u poplavljenim područjima i načine odgovora na napade hemijskim oružjem. Učestvovat će 680 nenaoružanih vojnika iz sedam NATO zemalja i deset partnerskih država“, piše The Independent

Ocjenjuje se da paralelne vježbe stižu u momentu kada su odnosi Zapada i Rusije na veoma niskom nivou zbog situacije u ratom razorenoj Siriji.

Independent pominje i scenario “Trećeg svjetskog rata“, za koji navodno skoro polovina Rusa misli da će se dogoditi zbog intervencije Moskve u Siriji, a američki generali su navodno rekli da bi rat sa Rusima bio ekstremno smrtonosan i brz, kao i da bi proizveo nasilje koje nije viđeno 60 godina.

“I Srbija i Crna Gora, koje su bile jedna država prije razdvajanja 2006. godine su tradicionalni ruski pravoslavni saveznici. Ipak, od rastanka, Crna Gora se okrenula prozapadnoj politici, dok se Srbija muči da se izvuče iz stiska Moskve“, piše The Independent.

Dodaje se i da je Crna Gora pozvana da postane članica NATO, uprkos protivljenju Rusije.

“Srbija je pod jakim pritiskom Kremlja da se ne pridruži zapadnoj vojnoj alijansi i Evropskoj uniji“, zaključuje se u tekstu. U terenskoj vježbi u Crnoj Gori, šesnaestoj ove vrste koju organizuje EADRCC, učestvuju timovi iz susjednih zemalja i zemalja iz okruženja: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Makedonije, Slovenije, kao i SAD, Austrije, Finske, Izraela, Belgije, Španije, Francuske, Danske i Češke.

(B92), NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: