Pravac Austrija i Njemačka: Kompletne porodice se odriču državljanstva BiH

2 11 2016

azilanti-sarajevski-aerodrom-696x456

Česti su slučajevi i kada se zbog budućnosti u nekoj drugoj zemlji državljanstva odriču i čitave porodice. Ukupno od 1996. godine do danas državljanstva BiH su se odrekle 72.523 osobe. Samo u ovoj godini njih 3.335.

– Imamo slučajeve da to urade kompletne porodice. Posebno mislim da treba da zabrine činjenica da se često radi o mlađim osobama, u najboljoj životnoj dobi. Radi se o osobama od 23, 30 ili 40 godina starosti, kazao je za N1 Milan Zjajić iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Građani BiH najčešće se odriču bh. državljanstva u korist Njemačke i Austrije. Haris Halilović iz Svjetskog saveza dijaspore BiH kaže da je procedura komplikovana, a prednosti su brojne.

– Uglavnom su to pravdali olakšavanjem prilikom zapošljavanja, napretkom u karijeri, lakšim putovanjima, lakšim prolaskom i manjim maltretiranjima na granicama. Mnogi od njih su se žalili na proceduru koja traje, ističe Halilović.

Dva su načina: podnijeti zahtjev putem diplomatsko konzularnih predstavništava ili direktno putem Ministarstva civilnih poslova.

Ako se odričete državljanstva morate to i platiti jer postoji taksa.

– Ona iznosi 800 KM, a za osobe koja se odriču u korist država nastalih od bivše SFRJ ta taksa iznosi 200 KM, dodaje Zjajić.

BiH sporazume o dvojnom državljanstvu ima samo sa Hrvatskom, Srbijom i Švedskom. Postoji inicijativa da se sličan sporazum potpiše i s Turskom. SAD, Australija, Kanada i Novi Zeland tolerišu posjedovanje dvojnog državljanstva. U svim ostalim slučajevima – građani ako žele državljanstvo druge zemlje moraju se odreći bosanskohercegovačkog. Za većinu dileme nema.

 

fokus.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: