OKONČATI NEKAŽNJIVOST ZLOČINA PROTIV NOVINARA

2 11 2016

n61028708-novinarstvo-cenzura

Povodom Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti za zločine protiv novinara koji se obilježava 2. novembra 2016. godine, obratili su se javnosti prvi potpredsjednik Frans Timmermans, visoka predstavnica i potpredsjednica Federica Mogherini, potpredsjednik Andrus Ansip i povjerenici Günther H. Oettinger, Johannes Hahn i Věra Jourová.

Izjavu prenosimo u cjelosti:

Pozivamo sve države, medijske kuće, medijske djelatnike i sve zainteresirane strane da se pridruže naporima na okončanju nekažnjivosti za zločine protiv novinara. Najveći prioritet dajemo upravo sigurnost novinara, blogera i drugih medijskih aktera. U bilateralnim kontaktima s trećim zemljama, kao i u multilateralnim i regionalnim forumima, dosljedno se suprotstavljamo bilo kojim zakonima, propisima ili političkim pritiscima koji ograničavaju slobodu izražavanja i poduzimamo konkretne korake na sprječavanju i odgovoru na napade na novinare i blogere. Europska unija također osigurava integriranje poštivanja slobode izražavanja u sve naše politike i programe razvoja.

Dalja zastrašivanja, pritisci i nasilje protiv novinara širom svijeta moraju se okončati.

Slobodni mediji i medijski pluralizam su ključni za slobodno, pluralističko i otvoreno društvo. Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju. Nedavno usvajanje Rezolucije o sigurnosti novinara u Vijeću za ljudska prava UN-a predstavlja izrazito pozitivan korak naprijed ka sigurnosti medijskih djelatnika.

Pozivamo sve države na provedbu rezolucije UN-a i drugih međunarodnih obaveza te poduzimanje aktivnih koraka kako bi se spriječilo i odgovorilo na nasilje protiv novinara i osiguralo da državni i nedržavni počinitelji i poticatelji na takve oblike nasilja budu izvedeni pred lice pravde.

U cilju jačanja angažmana na promociji medijskih sloboda i pluralizma i zaštite novinara u Europskoj uniji, Komisija organizira drugi godišnji skup o temeljnim pravima na temu „Medijski pluralizam i demokratija“ dana 17. i 18. novembra.Skup će dovesti za isti stol nacionalne i kreatore politika u EU, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i medijske aktere, a kako bi razmotrili konkretne i izvodljive mjere za poboljšanje stanja temeljnih prava Europske unije, uključujući i zaštitu novinara.

analiziraj.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: