Novi direktor VOA ima iskustvo iz SAD i Rusije

2 11 2016
Brigadni general Slavoljub Dabić, ministar odbrane Zoran Đorđević i pukovnik Zoran Stojković, Foto: Ministarstvo odbrane

Brigadni general Slavoljub Dabić, ministar odbrane Zoran Đorđević i pukovnik Zoran Stojković, Foto: Ministarstvo odbrane

Novi direktor Vojnoobaveštajne agencije (VOA) je pukovnik Zoran Stojković, dok je njegov prethodnik brigadni general Slavoljub Dabić penzionisan, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Do promene u vrhu ove tajne službe došlo je u nezgodnom trenutku, u vreme od strane zvaničnika neuobičajene kritike rada bezbednosnih službi u vezi oružja pronađenog u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića, iako je VOA samo posredno zadužena za bezbednost premijera – preko razmene informacija u Birou za koordinaciju službi bezbednosti.

Verovatno da bi preduhitrilo spekulacije, Ministarstvo odbrane je objavilo za ovakve prilike neuobičajeno saopštenje sa naslovom „Redovna primopredaja dužnosti direktora Vojnoobaveštajne agencije”, sve sa napomenom da je general Dabić ispunio sve zakonske uslove za penziju, kao i da mu je u četvrtak u Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba priređen svečani ispraćaj.

Navedeno je da je svom nasledniku na čelu VOA, inače dosadašnjem zameniku direktora, tokom proteklih mesec dana predavao dužnost i da je taj proces sada završen. Ko je novi direktor VOA, službe koja je zadužena za prikupljanje informacija u inostranstvu, u čijem sastavu su inače i vojni atašei?

Pukovnik Zoran Stojković, (Foto: VOA)

Pukovnik Zoran Stojković, (Foto: VOA)

Pukovnik Stojković je rođen 1969. godine u Novom Mestu u Sloveniji. Završio je Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju. Karijeru je počeo kao trupni oficir pešadije, a nastavio je na Vojnoj akademiji i to na Katedri vojnoobaveštajne službe pri Školi nacionalne odbrane. Zatim prelazi u VOA, počinje kao referent a zatim je bio načelnik odseka sa stranim službama i načelnik odseka za praćenje terorizma u analitici.

Završio je Komandno-štabno usavršavanje, a zanimljivo da je službeno u dužem periodu boravio u SAD i u Rusiji. Stojković, koji govori engleski i ruski, u Americi je pohađao Generalštabno usavršavanje pri Nacionalnom univerzitetu odbrane SAD, dok je u Rusiji obavljao dužnost vojnog atašea, odnosno izaslanika odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.

politika.rs

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: