Norvežani strahuju od ruskih snaga

2 11 2016

Premijerka kaže da Norveška ima drugačiji odnos s Rusijom nego druge Baltičke zemlje i dobru graničnu saradnju.

Rusija ranije Norvešku nije smatrala metom za strateška oružja, Reuters

Rusija ranije Norvešku nije smatrala metom za strateška oružja, Reuters

 

Predsjednica Vlade Norveške Erna Solberg ocijenila je u utorak da u nordijsko-baltičkoj regiji postoji strah od “rastuće moći” ruskih snaga, ali da ta zemlja ima drugačiji odnos s Rusijom nego druge Baltičke zemlje, prenosi agencija AP.

“Ne možemo živjeti u svijetu u kojem velike sile odlučuju kako da se ponašamo prema susjedima”, rekla je Solberg na godišnjem sastanku pet nordijskih i tri baltičke zemlje u Kopenhagenu, kako prenosi Tanjug.

Prema njezinim riječima, Norveška i Rusija imaju “dobru graničnu suradnju”. Granica između Norveške i Rusije dugačka je 200 kilometara.

Rusija je poslala upozorenje Norveškoj da bi mogla biti meta nuklearnog napada nakon što je Oslo odobrio razmještanje 330 američkih marinaca na svoj teritorij.

Direktna vojna prijetnja

Ministarstva obrane SAD-a i Norveške su postigla sporazum o “daljnjem unaprijeđenju suradnje”, nakon što je u američkim specijaliziranim medijima objavljeno da Pentagon planira poslati kontingent svojih marinaca u skandinavsku zemlju zbog “ruske prijetnje” i narušenih odnosa dvije velike svjetske sile.

Franc Klincevič, potpredsjednik Odbora za obranu i sigurnost Rusije, istaknuo je za rusku televiziju TV2 da je razmještanje američkih marinaca u Vaernes, kako je rekao, dio američke igre.

Naglasio je da Kremlj razmještanje 330 marinaca smatra izravnom vojnom prijetnjom, prenijela je Anadolija.

“Kako ćemo reagirati na ovo? Nikada nismo Norvešku smatrali metom za naša strateška oružja, ali ako se ovo nastavi, norveška nacija će patiti”, rekao je Klincevič.

Norveška se NATO-u pridružila 1949. godine, ali uz obećanje tadašnjem SSSR-u da se trupe NATO-a neće stacionirati na njezinom teritoriju.

Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: