Mirni protest Inicijative za Stolac i građana Sarajeva ispred zgrade CIK-a BiH

2 11 2016

Razgovarali sa Šantićem i Arnautovićem

v5819ed10-f434-43b5-8df1-1bfa0a0a0a80-stolac-inicijativa-protest-sa-7-previeworg

Predali smo zahtjeve koji se u suštini svode samo na to da tražimo ponavljanje izbora te da CIK to provede u Stocu, kazao je Haris Baljić.
Oko 200 članova Inicijative za Stolac i građana Sarajeva, koji su došli pružiti im podršku, okončali su mirni protest ispred zgrade Centralne izborne komisije (CIK) u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nekoliko članova delegacije iz Stoca predalo je zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) gdje traže ponavljanje izbora u ovom gradu do 20. novembra.

Haris Baljić, član Inicijative, kazao je nakon izlaska iz zgrade CIK-a gdje su predali zahtjeve, rekao je da su razgovarali sa predsjednikom CIK-a Ahmetom Šantićem i članom Suadom Arnautovićem.

“Predali smo zahtjeve koji se u suštini svode samo na to da tražimo ponavljanje izbora te da CIK to provede u Stocu”, pojasnio je Baljić.

Istakao je da ostali članovi CIK-a nisu prisustvovali sastanku.

“Predsjednik Šantić je kazao da će prenijeti naša mišljenja i zahtjeve ostalim članovima te da u narednih par dana možemo očekivati neke informacije od CIK-a”, poručio je Baljić.

Prema njegovim riječima, CIK je imao mjesec dana što je dovoljno da se utvrde sve činjenice oko izbora u Stocu.

“Izbori u Stocu se moraju u što kraćem roku ponoviti”, dodao je Baljić.

Kako je kazao, na sastanku nisu govorili ni o kakvim sankcijama ili kaznama.

Danas okupljeni su naglasili kako su prije i u toku izbora podnijeli više od pedeset žalbi i prijava Općinskoj i Centralnoj izbornoj komisiji te da one nisu reagovale.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj hitnoj sjednici, u zakonom utvrđenom roku donijela je Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su održani 2. oktobra.

Potvrđivanje rezultata lokalnih izbora obavljeno je u svim izbornim jedinicama u kojima su provedeni lokalni izbori, osim za izborni nivo Stolac, za Općinsko vijeće i načelnika Općine Stolac.

U Stocu je 2. oktobra u popodnevnim satima, tokom održavanja lokalnih izbora u BiH, prekinut izborni proces, jer je na određenom biračkom mjestu došlo do nasilja i fizičkog sukoba jednog od kandidata i zvaničnika Općinske izborne komisije Stolac.

(Vijesti.ba / AA)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: