MILJAVAC Čuo sam da je nalog za hapšenje u Orašju izdan još dok je Plenković bio u BiH. I mene terete po zapovjednoj odgovornosti, ali rat nije balet

2 11 2016

NIJE IZNENAĐEN

Tomislav Krišto, HANZA MEDIA

Foto: Tomislav Krišto, HANZA MEDIA

Miljavac je rekao kako je dobio popis i da ga se uz još 11 drugih tereti za ubojstvo dvojice vojnika i jednog ranjenog na području Kozarske Dubice, negdašnje Bosanske Dubice

Bivši ministar obrane, nekadašnji načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske i predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je u srijedu kako zna da ga optužnica iz BiH po zapovjednoj odgovornosti tereti za ubojstvo dvojice vojnika i ranjavanje jednog na području Kozarske Dubice te da su na 900 optužnica iz BiH upozoravali još prije godinu i pol, no to se nije ozbiljno shvaćalo.

Miljavac je gostujući u RTL-u Danas rekao da je još prije godinu i pol upozoravao na 900 optužnica protiv pripadnika HVO-a i HV-a te da nije iznenađen zadnjim uhićenjima u Orašju.

“Ovo je bilo pitanje vremena. To smo doznali prije godinu i pol, upozoravali javno i pisali svim relevantnim nositeljima vlasti. Međutim, to očito nitko nije shvaćao ozbiljno”, istaknuo je.

Objasnio je da je riječ o predistražnim i istražnim radnjama. “Ne radi se sada još uvijek o optužnicama, ali se radi o predistražnim i istražnim radnjama, odnosno o popisu visokih časnika i ne samo časnika, ne samo u HVO-u, nego i u HV-u. Ovo je bilo pitanje vremena”, rekao je.

Na novinarsko pitanje jesu li u ovom slučaju uhićenja zakazale mjerodavne službe, Miljavac je odgovorio da se na nekim optužnicama i uhićenjima radi tajno.

“SIPA, koja ima mogućnost uhićenja osumnjičenika, radi tajno i kad se izda nalog – kreću uhićenja”, rekao je i dodao kako je, koliko mu je poznato, nalog izdan kad je premijer Plenković bio u BiH. Za generala Miljavca to je “vrlo nezgodna poruka”.

“Ne bi se tako nešto smjelo događati. Radi se o najvišoj razini posjeta i šalje se poruka da se premijera ne uvažava te da im Hrvatska nije potrebna, a moraju znati da jedino preko Hrvatske mogu ući u EU i NATO”, istaknuo je.

Na pitanje u čemu je problem u vezi s tim optužnicama budući da nitko ne dovodi u pitanje da za zločine treba odgovarati – Miljavac je rekao kako su potrebni i vjerodostojna dokumentacija i vjerodostojni svjedoci.

“Ako stvarno postoji vjerodostojna dokumentacija i svjedoci, nismo mi ti koji će reći da nije bilo kršenja nekakvih normi i prava ratovanja, ali za to moraju biti čvrsti argumenti. Ne možete čovjeka optužiti samo zato što je bio pripadnik neke postrojbe. Ono što je opasno je da je prenesena praksa iz Haaga te da se na temelju tih indicija dižu optužnice”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje je li on na optužnicama, Miljavac je rekao kako je dobio popis i da ga se uz još 11 drugih tereti za ubojstvo dvojice vojnika i jednog ranjenog na području Kozarske Dubice, negdašnje Bosanske Dubice.

“Moje je ime tamo po zapovjednoj odgovornosti. Ja koji sam bio na najvišoj razini i za Bljesak i za Oluju sam trebao znati je li netko negdje nastradao. Rat nije balet, u ratu se gine”, zaključio je Miljavac.

Jutarnji.hr,
Hina

Advertisements

Akcije

Informacije

One response

3 11 2016
EKSKLUZIVNO: DOKUMENTI TUŽITELJSTVA Hrvatska za istragu o Orašju zna već dvije godine! Optužnica stigla još 2014., Zagreb predao sve dostupne spise | hamdočamo

[…] – MILJAVAC – Čuo sam da je nalog za hapšenje u Orašju izdan još dok je Plenković bio u BiH […]

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: