Erdogan “neprijatelj slobodnog novinarstva”

2 11 2016

Novinari u mnogim zemljama su izloženi cenzuri, represalijama i prijeti im opasnost po život, ocjenjuju “Reporteri bez granica”. U neprijatelje slobodnog novinarstva sada je uvršten i turski predsjednik Erdogan.

k19564693_303

Na aktuelnoj listi “neprijatelja slobode novinarstva”, koju je napravila organizacija “Reporteri bez granica”, nalazi se 35 šefova država ili vlada ali i tajne službe, ekstremisti i zločinačke organizacije. Po prvi put je na listi i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Tokom vanrednog stanja u Turskoj on je preuzeo kontrolu nad važnim informativnim medijima u zemlji. Pored toga je najmanje 130 novinara završilo u zatvoru, dok je najmanje 140 medija zatvoreno, sopštili su “Reporteri bez granica” povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima.

k19361080_404
Christian Mihr, voditelj poslova u organizacija “Reporteri bez granica”

Christian Mihr iz organizacije “Reporteri bez granica” izjavio je za Deutsche Welle (DW) da je represija u Turskoj toliko uzela maha da ima potresne dimenzije. On je dodao da je Turska na “putu ka diktaturi”.

Mihr je uputio apel njemačkoj vladi da protiv represije prema novinarima zauzme jasan stav. “Nije dovoljno reći da se na situaciju u Turskoj gleda sa zabrinutošću, kako to običava da kaže portparol vlade Steffen Seibert. Vremena zabrinutosti su odavno prošla”, naglasio je Mihr za DW.

Ekonomski pritisak na novinare

Masovno hapšenje novinara u Turskoj je vidljiv instrumenat koji se koristi za gušenje medijskih sloboda, ali puno efektivniji i važniji instrument za kontrolu nad medijima je ekonomski pritisak, ocjenjuje njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. List napominje da je većina medija u Turskoj u vlasništvu koncerna koji se bore za poslovne naloge vlade i koji zato moraju biti u dobrim odnosima sa Erdoganom i njegovim aparatom. U ovom slučaju država ne mora pribjegavati hapšenjima novinarama, kako bi zaustavila kritično izvještavanje. Za nju to sada obavljaju novinari-šefovi, koje je na te funkcije postavila uprava koncerna. Oni zapošljavaju novinare koji znaju šta i kako trebaju da pišu, prije svega šta i o čemu ne trebaju da pišu”, ocjenjuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

List u tom smislu ilustruje sudbinu Kadrija Gürsela, jednog od najpoznatijih novinara Turske, čestog gosta okruglih stolova u Njemačkoj i decenijama specijalizovanog za vanjsko-politička pitanja. Gürsel je do 2015. bio kolumnista u listu “Milliyet”, da bi nakon toga postao kolumnista lista “Cumhuriyet”. Na jednoj konferenciji u Antaliji on je izjavio kako je “vlada zatvorila sve kanale, koji bi mogli dovesti do demokratizacije”. Dva dana nakon okončanja konferencije je uhapšen. Službeni razlozi za njegovo hapšenje ali i procese drugim novinarima iz istog lista su protivrječni i providni.

k19277199_404
Kadri Gürsel

Još jedno novo lice na crnoj listi “Reportera bez granica” je i egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sisi. Tu je i šef tajlandske hunte Prayut Chan-o cha kao i predsjednik Burudnijia Pierre Nkurunziza. Po prvi put na “crnoj” listi “Reportera bez granica” se nalaze i saudijski kralj Salman i predsjednik Venecuele Nicolas Maduro. Pored njega u listu su uvršteni i ustanici Huti iz Jemena i teroristička organizacija “Islamska država”.

“Mnoga nova imena i organizacije na listi “neprijatelja slobode novinarstva” pokazuju da autokrati i ekstremisti svih vrsta i boja nikada ne mogu biti sigurni da jednoga dana neće biti krivično gonjeni i da neće proći nekažnjeno zbog represalija i ugnjetavanja novinara”, kaže portparol “Reportera bez granica” Michael Rediske.

Na listi “Reportera bez granica” nalaze se i dugogodišnji “neprijatelji slobodnog novinarstva”, poput predsjednika Eritreje Isaiasa Afeverkija, sudanskog predsjednika Omara al Bašira, kineskog predsjednika i šefa KP Xi Jinpinga i sjevernokorejskog diktatora Kima Jonga Una. I dalje je katastrofalna situacija sa novinarima u Rusiji, Siriji, Singapuru i na Kubi. “Neki vladari desetinama godina nekažnjeno proganjaju, muče pa čak i ubijaju novinare”, zaključuje Rediske. On od Ujedinjenih nacija traži imenovanje specijalnog opunomoćenika za zaštitu novinara.

Agencije, FAZ

DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: