Dan zaštite novinara: Postaviti specijalnog predstavnika UN

2 11 2016

Povodom međunarodnog Dana zaštite novinara, Reporteri bez granica pozvali su Ujedinjene nacije da preduzmu konkretne korake i postave Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bezbednost novinara.

mediji
Izvor: N1

Više od 700 novinara ubijeno je tokom proteklih deset godina, dok su radili svoj posao, a problem nije u nepostojanju zakona nego u njihovoj primeni upozorava RSF, međunarodna organizacija koja se bori za slobodu štampe osnovana u Francuskoj.

RSF navodi da su uprkos rezolucijama koje su donete na tu temu u proteklih 10 godina, između ostalog i u Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini, statistički podaci o novinarima koji su ubijeni veoma zabrinjavajući.”

Organizacija podseća da je 27. maja ove godine SB UN usvojio Rezoluciju 2222 oštro osudivši nekažnjivost napada na novinare i pozvao sve članice da stvore bezbednu sredinu za ljude koji se bave novinarstvom kako bi obavaljali svoj posao.

Tom prilikom generalni sekretar RSF Kristof Delor se obratio Savetu bezbednosti pozdravivši rezoluciju ali je takođe pozvao na konkretne akcije.

“Sudeći po broju novinara koji su ubijeni svake godine, ti pravni pomaci nisu pretvoreni u akcije,” upozorio je Kristof Delor u saopštenju, objasnivši da kada je reč o bezbednosti novinara problem nije u nepostojanju zakona već u nepostojanju sredstava da se obezbedi njihova primera.

skoplje-mediji
Izvor: N1

 “Samo Specijalni predstavnik UN koji bi blisko sarađivao sa Generalnim sekretarom UN bi imao političku težinu i kapacitet da brzo deluje, i legitimnost da koordiniše sva tela UN kako bi se sprovele promene,” istakao je generalni sekretar Reportera bez granica.

Reporeti bez granica podsećaju da je 2014. godinu obeležio ekstremni nivo nasilja prema novinarima širom sveta uključujući pažljivo osmišljenje pretnje i obezglavljivanje novinara.

Tokom 2014. godine ubijen je 71 novinar, pre svega u Siriji, Ukrajini, Iraku i Libiji a 119 novinara je kidnapovano što je 30 odsto više nego 2013. godine.

Od početka 2015. godine ubijeno je 48 novinara od kojih 8 u Francuskoj, 6 u Južnom Sudanu, 5 u Jemenu, 5 u Iraku, 5 u Siriji, 3 u Meksiku, 3 u Brazilu..

Ta organizacija poizva sve organizacije za slobodu medija i medijske organizacije da se pridruže njenom pozivu.

Ujedinjene nacije su 2013. godne proglasile 2. novembar za Dan zaštite novinara.

Mogerini: Obezbediti novinarima da bez straha obavljaju svoj posao

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zatražila je da se novinarima obezbedi da bez straha obavljaju svoj posao, a da oni koji ih napadaju budu privedeni pravdi.

“Napadi na novinare nisu samo napadi na žrtve, već na slobodu izražavanja i slobodu medija”, poručila je Mogerini.

Istraživanja pokazuju da manje od deset odsto napada na novinare širom sveta uopšte stigne do suda, a procenat osuđenih počinilaca je još manji, zbog čega je 2. novembar proglašen danom za ukidanje takve prakse.

“EU očekuje od državnih vlasti da u potpunosti poštuju svoje međunarodne obaveze da efikasno, brzo i na nazavistan način istraže zločine protiv novinara i da obezbede da se počinioci privedu pravdi, bez obzira da li iza njih stoji državni organi ili pojedinci”, poručila je Mogerini.

N1

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: