Pećanin: Ako osude Keljmendija, biće to presuda i Radončiću

1 11 2016

c1f29c-15ce-4a5b-b6d1-689f2e42e98d_cx18_cy27_cw59_w987_r1_s_r1

Senad Pećanin, sarajevski novinar i advokat, za “Zašto?” analizira svjedočenje Fahrudina Radončića, političara i medijskog tajkuna, na prištinskom suđenju Naseru Keljmedinu, optuženom za ubistvo i organizovani kriminal, tokom kojeg je “bošnjačku političku mafiju” optužio za ubistvo sarajevskog ratnog komandanta i istaknutog člana podzemlja Ramiza Delalića ‘Ćele’ i drugih osoba.

  • Iskrenost

Fahrudinu Radončiću i Bakiru Izetbegoviću treba vjerovati da su iskreni jedino kada tokom predizbornih kampanja govore jedan o drugom. Podsjećam, uoči izbora za člana Predsjedništva BiH 2014. godine, Radončić je višekratno javno Izetbegovića predstavljao vođom bošnjačke mafije, nalogodavcem više nerasvijetljenih ubistava, te pripadnikom porodično-stranačkog klana koji je prisvojio milijarde maraka novćane pomoći namijenjene Bošnjacima tokom rata u BiH. S druge strane, Izetbegović je Radončića opisivao kao nezajažljivog tajkuna u službi interesa centara koji su odgovorni za genocid nad Bošnjacima i agresiju na BiH.

  • Krediti

Teške optužbe na račun Izetbegovića i SDA koje je izrekao tokom svjedočenja u sudskom postupku protiv Nasera Keljmendija u Prištini ne otkrivaju, dakle, ništa sto Radončić već nije govorio o svojim koalicionim partnerima iz SDA na svim nivoima vlasti u BiH. Međutim, Radončićevo svjedočenje otkriva njegovu veliku paniku. Kalibar teških optužbi koje je izrekao srazmjeran je ulozima o kojima odlučuju i suđenje Keljmendiju u Prištini i Radončiću u Sarajevu: a ulozi su, ni manje ni više: Radončićeva sloboda, političko preživljavanje njegove stranke i njega osobno, kao i opstanak uzdrmale poslovne imperije podignute na kreditima koji su stigli na naplatu.

  • Politička prostitucija

Politička koalicija Izetbegovića i Radončića od samog početka je odnos partnera koji ne smiju jedan drugom okrenuti leđa od straha da će primiti nož. Takav odnos u istupima i jednog i drugog lidera naziva se “bošnjačkim jedinstvom”. Ni Izetbegović, ni Radončić nisu gadljivi kada je vlast u pitanju i međusobnom spremnošću na bilo kakvu suradnju pokazali su svu raskoš balkanske političke prostitucije. Radončić je svjesno stao na korak od ponavljanja optužbe na račun Izetbegovića, upućujući mu time poruku da će mu pružiti šansu da obustavi i anulira Radončićevo sudsko procesuiranje.

  • Korak od optužbe

No, ako može uticati na ishod suđenja u Sarajevu, Izetbegovićev uticaj ne domašuje do suda u Prištini. Zato će Radončićeva sudbina zavisiti od ishoda suđenja njegovom prijatelju i poslovnom partneru Naseru Keljmendiju: bude li Keljmendi osuđen za ubistvo Ramiza Delalića biće to presuda i Radončiću. A tada Radončić neće stati na korak od optužbe po kojoj je Bakir Izetbegović nalogodavac mnogih nerasvijetljenih ubistava i vođa moćne bošnjačke mafije.

____________________________________

Nerazriješena “politička” ubistva u Sarajevu
ZAŠTO? 1. NOV. 2016
Svjedočenje Fahrudina Radončića, predsjednika Stranke ua bolju budućnost i medijskog tajkuna, na suđenju Naseru Kejljmendiju u Prištini o političkim ubistvima u Sarajevu ponovo su u centar pažnje stavile neriješene slučajeve likvidacija koje su mediji i ranije dovodili u vezu sa bošnjačkim političkim vrhom, tajnim policijskim strukturama i osobama iz kriminalnog podzemlja koje su imale političke veze.

juli 1993.

Mediha Halilović, supruga tadašnjeg načelnika generalštaba Armije BiH Sefera Halilovića, i njen brat Edin Rondić su poginuli u eksploziji za koju Halilović, koji je tada također bio u stanu u centru Sarajeva, tvrdi da je bila atantat na njega.

septembar 1996.
Nedžad Ugljen,
pomoćnik direktora tajne službe AID, ubijen je u sarajevskom naselju Aneks.

mart 1999.
Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Jozo Leutar teško ranjen u eksploziji koja je raznijela njegov automobil u centru Sarajeva. Od posljedica eksplozije umire 12 dana kasnije.

januar 2004.
Sarajevski ratni komandant, sportski radnik i član sarajevskog podzemlja Taib Torlaković ubijen je u sarajevskom naselju Stup u eksploziji bombe koja je bila postavljena u njegovom automobilu.

juli 2007.
Ramiz Delalić Ćelo, ratni komandant Devete brdske brigade Armije BiH i jedan od najistaknutijih članova sarajevskog podzemlja, ubijen u napadu iz zasjede u centru Sarajeva.

Slobodnaevropa.org,
1.11.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: