CCI: Penzioni fond u FBiH staviti na budžet, penzije isplaćivati prije plaća ministrima i premijeru

1 11 2016

IZVJEŠTAJI

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U izvještaju ‘Stanje nacije’ kojeg su objavili iz Centra civilnih inicijativa navodi se da je penzioni sistem u Bosni i Hercegovini trajno destabiliziran. Broj penzionera u bh. entitetu Republika Srpska je veći od broja uposlenih. Federacija BiH ‘klizi’ prema takvom scenariju, piše Patria.

– Penzioni fond RS je kolabirao i sada se nalazi na budžetu Republike Srpske. Penzioni fond u Federaciji prinuđen je da posuđuje novac od Pošte, da se komercijalono zadužuje po visokoj kamati… Sve skupa definitivno vodi u potpuni slom penzionog sistema u Federaciji – rekao je Adis Arapović, menadžer iz CCI-a. On je podsjetio da penzije u FBiH kasne i do tri sedmice. Neki penzioneri penzije dobiju petog dana u mjesecu, a neki čak i krajem mjeseca.

– Naša preporuka je da svi penzioneri moraju dobiti penzije u zakonom propisanom roku i u isto vrijeme. Kašnjenjem penzija pravi se ogromna diskriminacija među penzionerima – upozorava Arapović.

Stručnjaci iz CCI-a smatraju da je naplata potraživanja prema Penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH jedini način oporavka penzionog sistema u ovom bh. entitetu. Dugovanja prema PIO-u FBiH, podsjećaju, su ogromna, prije svega velika dugovanja imaju javne kompanije.

Ukoliko Vlada ne može osigurati naplatu tih dugovanja, odnosno ukoliko ne može stabilizirati Penzioni fond FBiH, iz CCI-a predlažu da i Federacija BiH Penzioni fond stavi na budžet FBiH ”pa da penzioneri dobiju penzije prije nego premijer i državni službenici dobiju plaće”.

– Poreski dug javnih preduzeća uništava penzioni i zdravstveni sitem BiH, ali uništava i principe jednakosti pred zakonom. Nije u redu da neko mora da plaća porez, a neko ne mora. Nekome se zatvori biznis zbog neplaćenih nekoliko hiljada KM, a neko duguje 200 miliona KM poreza – kaže Arapović, piše Patria.

NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: