ZBOG RATNIH ZLOČINA U ORAŠJU: SIPA uhapsila bivšeg direktora SIPA-e!

31 10 2016

Prema izvorima Žurnala, i ministar pravde u Vladi Federacije Mato Jozić je na spisku osoba koje je MUP RS-a prijavio zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima nad srpskim civilima u Orašju. Danas nije uhapšen…

dominkovic

Piše: A. Avdić

Zbog sumnje da su počinili ratne zločine u Orašju, pripadnici SIPA-e uhapsili su deset osoba, inače bivših policijskih funkcionera. Među uhapšenima je i Marko Dominković, bivši zamjenik direktora SIPA-e, koji je, kratko, 20012. godine bio i vršilac dužnosti direktora te policijske Agencije. Osim Dominkovića, uhapšen je i Tado Oršolić, bivši ministar unutrašnjih poslova Posavskog kantona.

Kako saznaje Žurnal, Dominković i Oršolić bili su čelnici policijske stanice u Orašju, čiji su pripadnici tokom 1992. godine ubili najmanje 7 srpskih civila. Tado Oršolić je, naime, bio načelnik Policijske stanice Orašje, dok je Dominković obavljao funkciju komandira te stanice. Funkciju šefa krim-policije u toj stanici obnašao je Mato Jozić, aktualni ministar pravde u Vladi Federacije BiH.

Prema izvorima Žurnala, i ministar Jozić je na spisku osoba koje je MUP RS-a prijavio zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima nad srpskim civilima u Orašju. On, međutim, nije uhapšen u ovoj akciji u okviru koje su, osim Dominkovića i Oršolića privedeni Đuro Matuzović, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Nato Živković i Stjepo Đurić.

(zurnal.info)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: