VELIKA AKCIJA SIPA-e u ORAŠJU: Uhapšen general Đuro Matuzović i još devet pripadnika HVO-a

31 10 2016

”Veći broj osoba je lišen slobode zbog dovođenja u vezu s ratnim zločinima, velika je akcija u pitanju”, kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva.

sipa-hapsenje

Više osoba privedeno je jutros na području Orašja u akciji koju su proveli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Iz SIPA-e s potvrdili da je akcija provedena po nalogu Tužilaštva BiH, a da je uhapšeno 10 osoba, zbog optužbe za ratni zločin.

”Veći broj osoba je lišen slobode zbog dovođenja u vezu s ratnim zločinima, velika je akcija u pitanju”, kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva.

Osobe su uhapšene zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine, na širem području Orašja, počinila krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Uhapšeni su Matuzović Đuro (1952), Oršolić Ivo (1952), Oršolić Tado (1960), Dominković Marko (1962), Nedić Joso (1956), Baotić Marko (1948),Blažanović Marko (1955), Živković Mato (1964), Živković Anto (1969), Đurić Stijepo (1965).

Uhapšeni se terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca aprila 1992. pa do mjeseca jula 1993. godine.

Među uhapšenima je i Marko Dominković, bivši visoki dužnosnik SIPA-e koji je jedno vrijeme početkom 2012. godine, bio i direktor ove Agencije.

On je na ovu funkciju imenovan u januaru 2012. godine kao zamjenik direktora Agencije, a obnašao ju je do imenovanja Gorana Zubca krajem februara iste godine.

Svi uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Slobodna Bosna

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: