UNICEF: Gotovo 300 miliona djece udiše zagađeni zrak

31 10 2016

d5b31c7c-3b19-4de0-a179-387418ff3d1e_w987_r1_s

Blizu 300 miliona djece u svijetu živi na mjestima gdje je zrak toliko zagađen da kod njih može izazvati ozbiljne fizičke probleme, uključujući mogućnost ugrožavanja razvoja njihovog mozga.

Gotovo svako sedmo dijete u svijetu udiše vanjski zrak koji je najmanje šest puta zagađeniji u odnosu na nivo koji propisuju međunarodni standardi, pokazala je studija agencije UN za djecu, UNICEF-a, koji je zagađenost zraka prozvao glavnim faktorom dječjeg mortaliteta.

Izvještaj UNICEF-a je objavljen tjedan dana prije godišnjih pregovora UN-a o klimatskim promjenama, koji će se održati u Maroku između 7. i 18. novembra.

Agencija koja promovira prava i dobrobiti djece, traži od svjetskih lidera poduzimanje hitne mjere za smanjenje zagađenosti zraka u svojim zemljama.

“Zagađenost zraka je značajan faktor koji svake godine doprinosi smrti blizu 600.000 djece mlađe od pet godina i ugrožava živote i budućnost još miliona djece svaki dan”, izjavio je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

UNICEF ukazuje da satelitski snimci potvrđuju da blizu dvije milijarde djece u svijetu živi na područjima gdje zagađenje vanjskog zraka premašuje minimalni sigurnosni nivo kvaliteta zraka koji propisuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Slobodnaevropa.org

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: